Trwa ładowanie...
wino
14-11-2014 23:28

Nowy sposób na przyciągnięcie klientów - festiwal kulinarny.

Listopad zamienia się nam miesiąc kulinarnej orgii. Motywem przewodnim po raz kolejny staje się gęsina, z każdym rokiem zdobywająca co raz większą i zasłużoną popularność. Mamy tutaj ogromny wybór

Nowy sposób na przyciągnięcie klientów - festiwal kulinarny.Źródło: Thinkstockphotos
d34apdc
d34apdc

Jeżeli komuś wydawało się, że po 11 listopada będzie mniej wydarzeń kulinarnych, to był w błędzie.

Listopad zamienia się nam miesiąc kulinarnej orgii. Motywem przewodnim po raz kolejny staje się gęsina, z każdym rokiem zdobywająca co raz większą i zasłużoną popularność. Mamy tutaj ogromny wybór.

Można zacząć od pochwały kuchni staropolskiej i wybrać się do Folwarku Ustronie, do którego zaprasza Maciej Barton. Będzie tam można pokosztować menu, które jest rekonstrukcją potraw kuchni staropolskiej opisanych w najstarszej polskiej książce kucharskiej "Compendium ferculorum" Stanisława Czernieckiego.

Na drugim krańcu Polski, w Iławie, całą noc będzie można spędzić w Starym Tartaku pod hasłem "Gęsina i wina św. Marcina". Hotel Haffner zaprasza na połączenie tradycyjnych polskich smaków z bardziej egzotycznymi, a wszystko w towarzystwie specjalnie dobranych win.

d34apdc

Jeżeli ktoś ma ochotę na dłuższą imprezę, to warto wybrać Festiwal Wina Bachanalia 2014 na zamku Ryn. Polskie winiarstwo dopiero się rozwija, a za naszą południową granicą odbywa się coroczny słowacki weekend "Otwartych Piwnic". Może zatem zorganizować wycieczkę na Słowację do regionu Małe Karpaty? Na koneserów wina czeka wiele atrakcji. Do obejrzenia 150 starych urokliwych piwnic, w których będą czekały wyśmienite, regionalne wina i ich twórcy. Do tego atrakcyjny program kulturalny i kulinarny. Degustowane będą też młode wina z 2014 roku. Miłośników wina nie zabraknie zapewne w Łodzi na VI Konkursie Win Domowych. Start 15 listopada w łódzkim Biowinie o 9.00.

Jest znacząca grupa smakoszy, którzy uwielbiają się uczyć i pogłębiać swoją wiedzę kulinarną. To z myślą o nich przygotowywane są najróżniejsze warsztaty. W ten weekend można się wybrać w sobotę na Pomorze do Parpar koło Sztumu na warsztaty z przyrządzania gęsiny. Każdego mającego ochotę na naukę i pracę warto zaprosić do KoneSERa na Rynku Jeżyckim w Poznaniu na warsztaty z wybitnym serowarem Sylwestrem Wańczykiem z Malinowej Zagrody. Na tę grupę czeka też dwudniowy kurs podstawowej wiedzy winiarskiej w warszawskiej restauracji Oliva, początek w piątek o 18:00.
Zapowiada nam się zatem kolejny intensywny weekend, a to dopiero półmetek sezonu na gęsinę.

d34apdc
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d34apdc