Trwa ładowanie...

Co jemy poza domem

25,1 mld zł wydali Polacy w minionym roku na posiłki spożywane poza domem - informuje "Dziennik Gazeta Prawna". To kolejny rekord. Rok wcześniej wartość sprzedaży w tym sektorze wyniosła 24,3 mld zł, czyli 800 mln zł mniej.

Co jemy poza domemŹródło: AFP, fot: Emilien Cancet
d24d8c4
d24d8c4

Na przestrzeni ostatniej dekady wydatki w sektorze gastronomicznym zwiększyły się o prawie 8 mld zł. Według raportu Macro Cash and Carry "Polak na talerzu" poza domem najczęściej żywią się osoby młode w wieku 18-24 lata. Prawie 64 proc. Polaków w tym przedziale wiekowym je na mieście przynajmniej raz w tygodniu. W grupie osób starszych, czyli w wieku powyżej 65 lat odsetek ten stanowi 7,6 proc.

A co jemy najchętniej? W czasie lunchu najczęściej zamawiane są dania kuchni azjatyckiej, pizza, burger i dopiero na czwartym miejscu kuchnia polska. Wieczorem natomiast bezwzględnie króluje pizza.

Eksperci twierdzą, że uruchomienie własnego interesu w tej branży może być opłacalne. Ciekawe jednak, że nie polecają inwestycji w pizzerię, a to ze względu na ogromną konkurencję.

Według nich na rynku (poza Warszawą) brakuje natomiast barów z dobrymi burgerami. Niezagospodarowane nisze, to według nich także kuchnie azjatycka i meksykańska, ale z zastrzeżeniem, że chodzi o przygotowywanie posiłków tanich (dania w cenie do 20 zł), a nie w wydaniu premium.

d24d8c4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d24d8c4