FAMMU/FAPA: Eksport cukru wzrósł o 8,9% ilościowo i o 21,4% wartościowo w I-XI

ISBnews | dodane 2017-02-17 (16:02) 2 miesiące 8 dni 19 godzin i 56 minut temu
 

Warszawa, 17.02.2017 (ISBnews) - Eksport cukru z Polski wzrósł o 8,9% r/r do 417,8 tys. ton w okresie styczeń-listopad 2016 r., a w ujęciu wartościowym wzrósł o 21,4% do 201,7 mln euro, podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane resortu rolnictwa.

Jednocześnie import cukru do Polski był o 95,1% większy r/r i wyniósł 222,4 tys. ton, a jego wartość była wyższa o 95,8%, zwiększając się do 101,8 mln euro.

"W okresie styczeń-listopad 2016 roku polski eksport cukru był sporo większy w ujęciu rocznym, import przyspieszył jednak dużo bardziej dynamicznie. Ceny przywozu były stabilne, wywóz był sporo droższy. Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, ale pogorszyło się w relacji rocznej" - podano w raporcie.

Głównym odbiorcą polskiego cukru w omawianym okresie były kraje unijne, gdzie trafiło 62% wywozu.Głównymi odbiorcami wśród krajów unijnych były Niemcy, Litwa i Łotwa oraz Włochy, a z krajów trzecich Izrael, Gruzja, Rosja i Gruzja. podano także. 

Natomiast głównymi dostawcami cukru do Polski były kraje trzecie, skąd zakupiono 64% sprowadzonego cukru. Pozostałą część sprowadzono z UE. Pozostałą część sprowadzono z UE. Najwięcej cukru sprowadzono ze Niemiec, Szwecji, Litwy i Danii, a spoza UE z Sudanu, Zimbabwe i Mozambiku oraz Mauritiusa. W ramach UE handel jest bezcłowy. Wspomniane kraje trzecie korzystają z bezcłowego dostępu do unijnego rynku cukru.

"W okresie styczeń-listopad 2016 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem spadło o 12,4% do 99,9 mln euro i o 27,5% do 195,4 tys. ton. Niższe saldo to przede wszystkim skutek znacznie większej dynamiki wzrostu przywozu niż wywozu, a także drożejącego cukru na giełdach" - czytamy dalej.

"Listopad okazał się miesiącem ożywionej wymiany handlowej cukrem. Z danych wynika, że polscy eksporterzy sprzedali w tym miesiącu około 43 tys. ton. Około 30 tys. ton trafiło do UE, w tym około 13 tys. ton do Niemiec. Do krajów trzecich sprzedano około 13 tys. ton, w tym po około 3 tys. ton do Rosji i Izraela. Natomiast importerzy sprowadzili około 20 tys. ton, z czego około 19 tys. ton z UE. Listopad przyniósł ożywienie w handlu, co można wiązać z kilkoma czynnikami. Drożejący cukier sprzyjał wywozowi. Natomiast wysokie ceny w kraju oraz niewielki import we wcześniejszych miesiącach zachęcał do przywozu. W listopadzie obserwowano też umocnienie się złotego wobec euro i dolara amerykańskiego, co wspierało eksport, mogąc hamować nieco import. Relatywnie duży przywóz na tle poprzednich miesięcy może sugerować niską podaż cukru na krajowym rynku lub odbudowujący się popyt" - czytamy także w raporcie.

(ISBnews)

Polub WP Finanse na Facebooku

Oceń
tak 0 50,00%
nie 0 50,00%

Opinie (0)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!

Znajdź pracę z pracuj.pl

Skorzystaj

Kategorie:

Przydatne linki:

Partnerzy serwisu: