17:09, 30.09.2016
17:07, 30.09.2016
17:04, 30.09.2016

Rekordowy wzrost liczby przypadków fałszowania oliwy. Konsumenci narażeni na gorszą jakość

PAP | dodane 2016-02-27 (13:37) 7 miesięcy 3 dni 3 godziny i 32 minuty temu | 3 opinie
 
380501i2.jpg

W zeszłym roku czterokrotnie wzrosła we Włoszech liczba oszustw, których ofiarą padła krajowa, najwyższej jakości oliwa z oliwek - alarmuje rolniczy związek Coldiretti. Najbardziej narażeni na oszustwa są jednak miłośnicy tego produktu na świecie.

Wyśmienita oliwa z pierwszego tłoczenia, od lat uważana za prawdziwy skarb włoskiego rolnictwa, jest coraz większym luksusem i zarazem jednym z najczęściej fałszowanych artykułów spożywczych - wynika z raportu specjalnej komórki karabinierów, na który powołuje się związek rolników.

Oszustwa polegają na mieszaniu różnych składników gorszej jakości - włącznie z tanimi olejami - a także na sprzedaży importowanej oliwy jako włoskiej, wprowadzaniu w błąd klientów. Na etykietach czytają oni, że jest to produkt w 100 procentach włoski, co ma gwarantować wysoką jakość i usprawiedliwiać wysoką cenę, podczas gdy jego faktyczne pochodzenie oraz warunki produkcji nie są znane.

W 2015 roku karabinierzy skonfiskowali oliwę o łącznej wartości prawie 30 mln euro. Prokuratura postawiła zarzuty fałszerstw przy jej produkcji i sprzedaży 58 osobom, a 345 otrzymało kary administracyjne.

Związek Coldiretti zwraca uwagę na to, że o prawie 500 proc. wzrósł import oliwy z Tunezji. Łącznie sprowadzono stamtąd w zeszłym roku 90 tys. ton oliwy, ale na niemal żadnej etykietce nie podano, skąd została przywieziona.

Ponadto odnotowuje się, że do oszustw dochodzi nie tylko we Włoszech, ale na całym świecie, gdzie masowo sprzedaje się nawet najgorszej jakości produkt jako włoski, posługując się przy tym nazwami włoskimi bądź podobnie brzmiącymi. Zauważa się, że miliony klientów w wielu krajach szukających na półkach sklepowych oliwy "made in Italy" daje się nabrać przez producentów podróbek.

Według ogłoszonych statystyk 72 proc. konsumentów na świecie słyszało o tym, że włoska "extravergine" wyróżnia się doskonałą jakością. Ale połowa z nich, najczęściej nieświadomie, kupuje jej podróbki.

To efekt oszustwa określanego jako "Italian sounding", czyli wymyślania nazw kojarzących się z językiem włoskim i przez to sugerujących oryginalność towaru. Jak wskazują badania, 54 proc. klientów w różnych krajach, kupując oliwę z włoską nazwą przekonanych jest, że pochodzi ona z Italii.

Minister rolnictwa Maurizio Martina, komentując te dane, podkreślił, że konieczna jest skoordynowana wielka akcja promocyjna i informacyjna po to, by położyć kres globalnemu już niemal zjawisku podrabiania włoskiej oliwy.



Polub WP Finanse na Facebooku

Oceń
tak 1 14,29%
nie 6 85,71%

Opinie (3)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~Enriko 2016-02-27 (16:11) 7 miesięcy 3 dni i 58 minut temu

Prawdziwa Włoska ExVirgin kosztuje od13 do16 eu za1 kg

odpowiedz

2
0
~Gość Darek 2016-02-27 (15:17) 7 miesięcy 3 dni 1 godzinę i 52 minuty temu

Czyli najlepiej WŁOSKIEJ nie kupować. Zaoszczędzi się trochę kasy a jak ma być podróba to i tak będzie.

odpowiedz

9
1
~ja 2016-02-27 (15:04) 7 miesięcy 3 dni 2 godziny i 5 minut temu

Co tu komentowac - tam gdzie duza kasa są i wałki. a wystarczyło by powiedziec który producent fałszuje towar a klijentela szybko sama by zakonczyła jego działalnoś nie kupując jego produktów, no ale w panstwach prawa tego niewolno.......

odpowiedz

Znajdź pracę z pracuj.pl

Skorzystaj

Kategorie:

Przydatne linki:

Partnerzy serwisu: