Trwa ładowanie...

Kiełbasa trzeciej jakości

Zmielone kości, świńska skóra i tłuszcz czyli MOM - producenci nadal wytwarzają z tego wędliny. Resort rolnictwa uważa, że konsumenci sami powinni z tym walczyć ... czytając etykiety - informuje "Gazeta Wyborcza"

Kiełbasa trzeciej jakościŹródło: Thinkstockphotos
d3udldx
d3udldx

Z MOM robi się tanie parówki i pasztety, kiełbasy, gotowe dania, takie jak pulpety, klopsy. Wędliny "z dolnej półki" to już połowa naszego rynku.

Ministerstwo radzi konsumentom, by czytali etykiety i jeśli chcą, wybierali wędliny bez MOM. Z danych Polskiej Federacji Producentów Żywności wynika, że robi to 30 proc. konsumentów, a tylko połowa z nich potrafi zrozumieć, co czyta.

d3udldx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3udldx