Trwa ładowanie...

W święta Polacy wyrzucą do kosza jedzenie za miliard złotych

Jak wyliczyła firma badawcza Deloitte, statystyczna rodzina w naszym kraju wyda na święta (jedzenie, prezenty i spotkania za znajomymi) niemal 1,3 tys. zł. To prawie 12 proc. więcej niż przed rokiem. O niemal 10 proc. więcej wydamy na świąteczne jedzenie, którego jedną piątą wyrzucimy do kosza.

W święta Polacy wyrzucą do kosza jedzenie za miliard złotychŹródło: Jupiterimages
d2k2g3w
d2k2g3w

Wzrost wydatków w okresie świątecznym mógłby zostać odebrany jako oznaka bogacenia się społeczeństwa. Przeczą temu dane o zadłużeniu i źródle finansowania świątecznych zakupów. Według informacji firmy BIG InfoMonitor problemy z terminowym spłacaniem długów ma już 2,2 mln Polaków, a kwota zaległych zobowiązań sięga 37 mld zł. Oznacza to, że na każdego mieszkańca Polski przypada blisko tysiąc złotych zaległych płatności. Mimo to jak podaje Deloitte, na Święta Bożego Narodzenia i Sylwestra zadłużyło się co najmniej 25 proc. Polaków. Najwięcej skorzysta z karty kredytowej. Jak widać, nad Wisłą wciąż hołdujemy zasadzie "zastaw się a postaw się".

Jedzenie to największa pozycja w świątecznym budżecie. Według Deloitte w Polsce żywność odpowiada za ponad 44 proc. wydatków na święta, czyli jak łatwo policzyć, statystyczna rodzina przeznaczy na ten cel ok. 570 zł. KPMG ocenia tę wartość nieco ostrożniej - 390 zł na jedzenie i niemal 100 zł na alkohol.

Problem z wydatkami na żywność polega na tym, że w Polsce bardzo dużą jej część marnujemy. Co roku do śmieci trafia w naszym kraju 9 mln ton jedzenia. Największa część marnotrawstwa dokonuje się co prawda na etapie produkcji, ale polscy konsumenci i tak wyrzucają do kosza 2 mln ton żywności.

"Średnio na osobę wrzucamy miesięcznie żywność o wartości 50 zł. Jednak te dane mogą być znacznie większe wśród grupy osób, które marnują najwięcej, czyli mieszkańców większych miast o średnich i wyższych dochodach" - wyliczył serwis niemarnuje.pl, poświęcony kampanii społecznej prowadzonej przez Banki Żywności.

d2k2g3w

Ile zmarnujemy jedzenia w trakcie świąt?

Można również założyć, że więcej niż zwykle jedzenia ląduje w koszu w okresie świątecznym. Skoro kupujemy więcej niż zwykle, to prawdopodobnie więcej zmarnujemy. Żołądki ludzkie mają w końcu ograniczoną zdolność do rozciągania.

Średnio Europejczycy wyrzucają od 20 do 30 proc. kupionej żywności, wynika z danych Federacji Polskich Banków Żywności. Z grubsza można więc przyjąć, że statystyczna polska rodzina pozbędzie się stu kilkudziesięciu złotych. Według KPMG zakupy jedzenia (bez alkoholu) na Boże Narodzenie będą kosztować Polaków 5,2 mld zł. Koszt marnotrawstwa żywności w skali kraju można więc oszacować na ok. 1 mld zł.

Wyrzucamy do kosza, zamiast dać biednym

Dla porównania miliard złotych to mniej więcej 20 razy więcej niż zbiera Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy podczas ogólnopolskiego finału i prawie dwa razy tyle co przychody dziesięciu największych organizacji charytatywnych w Polsce!

Gdybyśmy rozsądniej planowali wydatki, nie mielibyśmy problemów z rozwiązaniem problemu niedożywienia. W ubiegłym roku Federacja Polskich Banków żywności swoją opieką objęła 1,7 mln osób. Przekazana przez tę organizację żywność (ok 70 tys. ton) to jednak ledwie kilka procent tego, co w ciągu roku marnują Polacy (2 mln ton).

d2k2g3w

Zacznij od siebie

Do wyrzucania żywności przyznaje się 30 proc. Polaków. Najczęściej w śmieciach ląduje pieczywo, warzywa i wędliny. Jednocześnie większość respondentów uważa, że z problemem marnowania jedzenia w pierwszej kolejności powinni zająć się konsumenci - wynika z badań MillwardBrown SMG/KRC na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności. W jaki sposób?

Banki Żywności przygotowały specjalny poradnik. Wynika z niego, że kluczowe znaczenie ma staranne planowanie zakupów, odpowiednie przechowywanie żywności, wykorzystywanie pozostałych produktów do przyrządzenia nowych potraw oraz dzielenie się z innymi.

Dbać o racjonalne wykorzystanie jedzenia warto nie tylko w trakcie świąt, ale przez cały rok. Opłaci się to nie tylko ze względów finansowych i etycznych. To również prosty sposób na prawdziwie ekologiczną postawę.

- Pamiętajmy o tym, że marnowanie jedzenia negatywnie wpływa nie tylko na nasze domowe budżety, ale również na środowisko. Do produkcji 1 kg wołowiny zużywa się 5-10 tys. litrów wody - to tyle ile, jedna osoba wypija w ciągu 18 lat - mówi Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności

d2k2g3w
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2k2g3w