Trwa ładowanie...

Kebaby zostają po staremu. Parlament Europejski zdecydował

Europosłowie zdecydowali, że Komisja Europejska będzie mogła oficjalnie dopuścić stosowanie fosforanów w kebabach. To składnik, który dodaje część producentów do mięsa, aby było bardziej soczyste i nie rozpadało się. Według niektórych badań może on jednak wpływać negatywnie na zdrowie.

Kebaby zostają po staremu. Parlament Europejski zdecydowałŹródło: flickr.com, fot: Basti Hirsch ッ
d14qa89
d14qa89

Wpisania możliwości używania fosforanów do przepisów chciała Komisja Europejska. Część europosłów była jednak przeciwna i chciała zablokować tę propozycję. W środę Parlament Europejski w głosowaniu zdecydował jednak, że fosforany w mięsie zostaną. Do sprzeciwienia się pomysłowi Komisji potrzeba było 376 głosów. Zabrakło niewiele, bo jedynie trzech głosów.

Obecnie obowiązujące przepisy milczą na temat fosforanów w kebabach (ani ich nie zakazują, ani oficjalnie nie pozwalają na ich używanie). W praktyce oznacza to, że część producentów korzysta z nich, by mięso było bardziej soczyste i nie rozpadało się. Jak pisaliśmy, w listopadze europosłowie z komisji zdrowia stanęli na stanowisku, że fosforany są szkodliwe i chcieli zablokować ich oficjalne dopuszczenie do użytku.

Zdaniem przeciwników stosowania fosforanów mogą być one szkodliwe dla zdrowia i wywoływać choroby układu krążenia. Świadczą o tym przywoływane przez nich badania z 2012 r., które wskazują na potencjalny związek między dodatkami fosforanowymi do żywności a zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.

Ostatecznie spór o to, czy fosforany są szkodliwe, czy nie, ma rozstrzygnąć badanie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności. Zakończy się ono w przyszłym roku.

d14qa89
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d14qa89