Ceny u Magdy Gessler na jarmarku w Warszawie. Tyle kosztują pierogi
Budka restauracji Magdy Gessler "U Fukiera" pojawiła się na warszawskim jarmarku świątecznym na Starym Mieście. Chętni mogą kupić w niej m.in. pajdę chleba ze smalcem czy barszcz czerwony. Nie brakuje również pierogów z kapustą i grzybami. Oto ceny.
Wraz z początkiem sezonu świątecznego w wielu polskich miastach pojawiły się jarmarki bożonarodzeniowe. Nie brakuje ich również w Warszawie. W tym roku zorganizowano je m.in. na Placu Defilad oraz na Starym Mieście, gdzie stanęła budka restauracji Magdy Gessler "U Fukiera".
Jak czytamy na Facebooku lokalu, jest ona czynna codziennie od godz. 12 aż do końca lutego 2026 r.
Tyle zapłaciła za kiełbasę na jarmarku w Białymstoku. "Chyba trochę dużo"
Ceny u Magdy Gessler na jarmarku w Warszawie
Jak podaje portal Onet, choć w budce Magdy Gessler nie znajdziemy potraw droższych niż 40 zł, to ceny niektórych pozycji potrafią zaskoczyć. Przykładowo jedna sztuka pieroga z kapustą i grzybami kosztuje 10 zł.
W menu znajdziemy m.in. barszcz czerwony "jak rubin" za 17 zł, a także pasztecik z mięsem, który jest o złotówkę droższy. Nie zabrakło również pajdy chleba ze smalcem, wycenionej na 20 zł. Za staropolski bigos z mięsem i grzybami gotowany na czerwonym winie trzeba zapłacić 29 zł. Z kolei lekko pikantny gulasz cielęcy kosztuje 35 zł.
W ofercie znalazły się także grillowane kiełbasy podawane z tartym chrzanem i musztardą, po 27 zł za porcję. Na deser proponowany jest piernik ze śliwką, w cenie 17 zł.
Nie brakuje również grzanego czerwonego wina (250 ml) za 27 zł, a w wersji bezalkoholowej — 22 zł. Z kolei domowe wino wytrawne (185 ml) kosztuje 35 zł, natomiast herbata zimowa z nalewką pigwową (250 ml) — 28 zł. Za zwykłą kawę lub herbatę trzeba zapłacić 18 zł. Chętni na gorącą czekoladę muszą się liczyć z wydatkiem 24 zł.
Ceny poszły w górę
Co ciekawe, w porównaniu z ubiegłym rokiem część cen wzrosła. Jak pisaliśmy w WP Finanse, w 2024 roku klasyczny grzaniec kosztował 25 zł, a obecnie 27 zł, wersja bezalkoholowa zdrożała z 20 do 22 zł, a zimowa herbata z nalewką pigwową z 25 do 28 zł.
Podwyżki dotyczą również potraw: bigos staropolski podrożał z 25 do 29 zł, gulasz cielęcy z 30 do 35 zł, a grillowana kiełbasa z chrzanem i musztardą z 25 do 27 zł.
Źródło: Onet, WP Finanse