Trwa ładowanie...

Marnowanie jedzenia. Wielka Brytania niechlubnym liderem w Europie

Spośród wszystkich europejskich nacji Brytyjczycy wyrzucają do kosza największe ilości produktów nadających się do spożycia - wynika z badań, których wyniki publikuje naukowy magazyn Environmental Research Letters.

Marnowanie jedzenia. Wielka Brytania niechlubnym liderem w EuropieŹródło: WP.PL, fot: Shutterstock/Minerva Studio
d2ix2op
d2ix2op

Spośród wszystkich europejskich nacji Brytyjczycy wyrzucają do kosza największe ilości produktów nadających się do spożycia - wynika z badań, których wyniki publikuje naukowy magazyn "Environmental Research Letters".

Statystyczny Brytyjczyk marnuje rocznie 152,4 kg produktów nadających się do spożycia - najwięcej spośród obywateli europejskich państw. Dla porównania, statystyczny mieszkaniec Rumunii wyrzuca w ciągu roku do kosza 44,4 kg dobrego jedzenia.

Z wcześniejszego badania przeprowadzonego przez Institution of Mechanical Engineers (brytyjskie stowarzyszenie inżynierów mechaników), przedstawiającego problem w ujęciu pieniężnym, wynika, że przeciętne brytyjskie gospodarstwo domowe pozbywa się w ciągu roku dobrego jedzenia o wartości 480 funtów.

W brytyjskich domach do kosza trafia m.in. 45 proc. zakupionych ziemniaków, 41 proc. owoców, 23 proc. mięsa, 17 proc. jajek, 13 proc. jogurtów, 7 proc. mleka - i 5 proc. alkoholu.

Zdaniem dr Jennifer Baxter z Institution of Mechanical Engineers, za taki stan rzeczy odpowiedzialne są m.in. super- i hipermarkety, które nadużywają promocji opierających się na zasadzie "kup jeden produkt, a drugi taki sam otrzymasz gratis". Tego typu akcje sprawiają, że konsumenci kupują więcej jedzenia niż potrzebują.

d2ix2op

Eksperci wskazują też na mylący wydźwięk informacji "Najlepiej spożyć przed...", umieszczanej na opakowaniach wielu produktów. Większość konsumentów jest przekonana, że po upływie wskazanej daty dana rzecz nie nadaje się już do zjedzenia.

Tymczasem sformułowanie to wskazuje jedynie na datę minimalnej trwałości, po upływie której żywność wciąż jest bezpieczna, pod warunkiem, że przestrzega się wskazówek dotyczących jej przechowywania, a opakowanie jest nienaruszone. Tego rodzaju oznaczenia pojawiają się głównie na produktach mrożonych, chłodzonych i suszonych, jak makarony czy ryż.

d2ix2op
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ix2op