Trwa ładowanie...

Spożywamy coraz więcej drobiu

Statystyczny Polak w 2015 r. skonsumował 28,3 kg mięsa drobiowego - wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Zdaniem Instytutu, w 2016 r. nasze uwielbienie do białego mięsa jeszcze wzrośnie.

Spożywamy coraz więcej drobiuŹródło: WP.PL, fot: Pixabay.com/Domena publiczna
d2ldurf
d2ldurf

Eksperci z IERiGŻ przewidują, że w tym roku każdy z nas zje średnio ok. 28,8 kg drobiu, czyli o kolejne 1,8 proc. więcej niż w poprzednim roku.

"Naszym zdaniem większa podaż mięsa wieprzowego na rynku nie jest wystarczającym czynnikiem dla odwrócenia długotrwałej wzrostowej tendencji spożycia mięsa drobiowego, które zachowało wysoką konkurencyjność cenową i ma przewagę w kategoriach komfortu przygotowania kulinarnego. Tym bardziej, że według danych o spożyciu bezpośrednim za trzy kwartały 2015 roku, nastąpił wzrost konsumpcji drobiu o 1,3 proc." - napisano w komentarzu.

Jednocześnie Instytut przewiduje, że konsumpcja mięsa czerwonego, w tym wieprzowiny, będzie się zmniejszać.

d2ldurf
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ldurf