WP

Parówki dla dzieci. Sprawdziliśmy, które są najlepsze dla najmłodszych

Parówki są dobrym źródeł białka i nawet największe niejadki chętnie po nie sięgają. Pod warunkiem, że są najwyższej jakości. Sprawdziliśmy, które mają najlepszy skład. Liderem rankingu okazały się dostępne w Biedronce Głodniaki.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Jakość parówek bardzo się poprawiła. Łatwo się o tym przekonać, czytając etykiety.
Jakość parówek bardzo się poprawiła. Łatwo się o tym przekonać, czytając etykiety. (123RF)
WP

Parówki od lat budzą kontrowersje. Smaczne i łatwe w przygotowaniu często pojawiają się na polskich stołach, zwłaszcza w porze śniadania czy kolacji.
Wokół tego produktu jednak powstało wiele legend miejskich. Niejeden z nas słyszał na pewno, że w parówce razem z mięsem mielona jest tektura czy papier toaletowy. Choć to oczywiście bzdura, przemawia do wyobraźni.

Postanowiliśmy sprawdzić, czy parówki to bezpieczny produkt, który bez obaw można podać dzieciom, wielkim smakoszom kiełbasek z mielonego mięsa.

Parówka parówce nierówna

WP

Parówki to wyrób mięsny homogenizowany. Co to znaczy? Produkuje się je z mięsa i innych surowców, które są bardzo drobno zmielone, tworząc jednolitą konsystencję. To właśnie cała lista tych innych składników budzi takie kontrowersje. Bo parówki nie muszą spełniać wyśrubowanych norm.

Wyrób musi zawierać minimum 9 proc. białka, nie więcej niż 40 proc. tłuszczu, 69 proc. wody i 3 proc. soli. W zależności od producenta i swojej ceny parówki mogą więc mieć bardzo dobry skład lub zawierać surowce o wątpliwej jakości.

Czytaj także: Dyskonty ida na premium. Nowy trend

Dobre parówki to mieszanka mięsa chudego (np. z piersi kurczaka, szynki wieprzowej) i tłustego (np. z golonki wieprzowej, pręgi wołowej). Co ważne, proporcje obu rodzajów mięsa powinny być równe.

WP
Lider rankingu, czyli Głodniaki. Zawierają najmniej soli i tłuszczu wśród wszystkich parówek dla dzieci Infogram
Podziel się

Zobacz także: Walki w dyskontach. Oto ulubiony sport Polaków

W parówkach może się też znaleźć pochodzący ze skórek wieprzowych lub drobiowych tłuszcz (nieprzekraczający 5 proc.).
W ich składzie nie powinno być MOM-u, czyli mięsa oddzielonego mechanicznie (masy powstałej z resztek skór, tłuszczu i ścięgien). A substancji wypełniających, w tym wody powinno być jak najmniej, bo to świadczy o jakości parówek. Im jest ich więcej, tym mniej mięsa.

WP

Przy wyborze parówek dobrze jest kierować się zasadą: im mniej pozycji na etykiecie, tym lepsza jakość. Zawartość mięsa w dobrym produkcie powinna być na poziomie minimum 80 proc., a najlepiej powyżej 90 proc.

Czytaj także: Dyskonty uczą, jak jeść zdrowo

Podobnie jak i innych składników charakterystycznych dla wysoko przetworzonej żywności: azotynów (konserwantu chroniącego przed jadem kiełbasianym), stabilizatorów, fosforanów, glutaminianu sodu, ekstraktu drożdżowego i innych wzmacniaczy smaku, maltodekstryny (sztucznego węglowodanu wytworzonego ze skrobi), zagęstników (poprawiających konsystencję), przeciwutleniaczy i regulatorów kwasowości.

Parówki dla malucha: Głodniaki liderem

WP

Na sklepowych półkach poza parówkami „zwykłymi” dostępne są także parówki dla dzieci. Warto sięgać po te najwyższej jakości, bo są dobrym źródłem białka. Są one mniejsze, mają kolorowe opakowania i – przynajmniej w teorii – lepszy skład.

Na tle powyższej listy wyróżniają się dwa parówkowe wyroby.

Pierwszy z nich - Piratki - znajdziemy w sklepach marki Lidl w całej Polsce.

  • Piratki: mięso wieprzowe z szynki (93 proc.), wodę, sól, glukozę, przyprawy, ekstrakty przypraw, białko wieprzowe, aromaty i susz z aceroli.
WP

Podobnie jest z produktem od kilku dni oferowanym przez największą sieć spożywczą w Polsce, a więc Biedronkę.
To te parówki okazały się liderem rankigu. Powód?

Głodniaki podobnie jak konkurent z Lidla nie zawierają: fosforanów, barwników, glutaminianu monosodowego, substancji konserwujących. To co je wyróżnia, to skład – do parówek dodawana jest cielęcina. Mają też - wśród parówek premium dla dzieci - najmniej tłuszczu, w tym kwasów tłuszczowych nasyconych i soli.

  • Bezglutenowe Głodniaki: mięso wieprzowe z szynki, mięso cielęce, sól (1,75 g/100 g), ekstrakty przypraw, aromat naturalny, glukozę. 100 g produktu produkowane jest z 90 g mięsa wieprzowego z szynki i 10 g mięsa cielęcego.

Uważaj na długą listę dodatków

Parówki dla dzieci można dziś kupić niemal wszędzie. Musimy jednak uważać, bo wiele produktów zawiera długą listę składników. Poniżej lista najpopularniejszych parówek na rynku. Jaki mają skład? Zobaczymy:

  • Drobisie: mięso z kurcząt (84 proc.), wodę, białko sojowe, skrobię ziemniaczaną, sól, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromaty, hydrolizat białka sojowego, przeciwutleniacz (kwas askorbinowy), substancję konserwującą (azotyn sodu).
  • Sokoliki: mięso z kurcząt (83 proc.), wodę, mięso cielęce (4 proc.), skrobię ziemniaczaną, sól, białko z kurcząt, białko wieprzowe, błonnik ziemniaczany, hydrolizowane białko słonecznika, przyprawy i ich ekstrakty (w tym: paprykę, pieprz, imbir), przeciwutleniacz (kwas L-askorbinowy), aromaty, regulator kwasowości (octany sodu), aromat dymu wędzarniczego i substancję konserwującą ( azotyn sodu). W składzie może się też znaleźć soja, gluten, seler, mlek (łącznie z laktozą), gorczyca i ich pochodne.
  • Morlinki: mięso wieprzowe (78 proc.), wodę, sól, białko wieprzowe kolagenowe, skrobię modyfikowaną, glukozę, stabilizator (cytryniany sodu), przeciwutleniacz (askorbinian sodu), aromaty, gałkę muszkatołową, ekstrakt pieprzu, substancję konserwującą (azotyn sodu).
  • Bobaski z mięsem drobiowym: mięso z kurczaka (54 proc.), wodę, tłuszcz wieprzowy, tłuszcz kurzęcy, tkankę łączną kurzęcą, skrobię ziemniaczaną, koncentrat białka sojowego, sól spożywczą, ekstrakty przypraw, dekstrozę, stabilizatory (cytryniany sodu), wzmacniacz smaku ( glutaminian monosodowy), przeciwutleniacz (kwas izoaskorbinowy), przyprawy, olej rzepakowy, aromaty, błonnik ziemniaczany, regulatory kwasowości (mleczan potasu, octan potasu, octan sodu), maltodekstryna, substancja konserwująca (azotyn sodu).
  • Tygryski: mięso z kurczaka (74 proc.), kukurydza (10 proc.), woda, tkanka łączna kurczęca, maltodekstyryna, sól spożywcza, glukoza, stabilizatory (cytryniany sodu), błonnik pszenny, skrobia modyfikowana, wzmacniacz smaku (glutaminian monosodowy), regulatory kwasowości (kwas cytrynowy), octany sodu, aromaty, ekstrakty przypraw, przyprawy, przeciwutleniacz (kwas izoaskorbinowy), substancja konserwująca (azotyn sodu).
  • Bacówka parówki z cielęciną: mięso cielęce (52 proc), mięso wieprzowe (43 proc.), woda, skrobia, sól, przyprawy, glukoza, cukier, ekstrakty owoców i warzyw.
  • Żarłaki: mięso udowe z kurczaka (100 g mięsa użyto do przygotowania 100 g produktu), sól, glukozę, przyprawy i ekstrakty przypraw, acerolę, hydrolizowane białko sojowe, aromaty, ekstrakty drożdżowe i sproszkowany sok z cytryn.
  • Prime food: mięso wieprzowe z szynki (94 proc.), woda, sól, glukoza, ekstrakty przypraw, aromaty, susz z aceroli.

Czytaj także: Zakupy na bazarze. Parówki za 30 gr.

Wybierając parówki dla naszego malucha zwróćmy też uwagę na to, ile zawierają soli. Niemowlęta powyżej 6 miesiąca życia nie powinny jeść więcej niż 0,9 g soli dziennie, dzieci w wieku 1-3 lat nie więcej niż 1,9 g, a od 4 do 6 lat – 2,5 g. A to oznacza, że nawet najlepsze parówki należy ograniczać.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

WP
WP