Trwa ładowanie...

Piwo ma smakować jak piwo. Wyrok, który rozstrzyga sprawę raz na zawsze

W ostatnich latach wiele browarów, głównie dla oszczędności, zastępowało słód przy produkcji piwa. Ale czy piwo bez słodu to jeszcze piwo? Wypowiedzieć w tej sprawie musiał się nawet Trybunał Sprawiedliwości UE.

Piwo ma smakować jak piwo. Wyrok, który rozstrzyga sprawę raz na zawszeŹródło: Shutterstock.com
d1g5f6s
d1g5f6s

Trybunał uznał, że browary mogą zastępować słód syropem glukozowym czy też maltozowym. Warunek jest jeden - piwo musi smakować jak piwo, reszta ma mniejsze znaczenie - wynika z decyzji TSUE.

Czemu sprawa trafiła aż do Trybunału? Od pewnego czasu browary, zwłaszcza wytwarzające tańsze piwo, coraz częściej rezygnują ze słodu. Dzięki syropom piwo jest bowiem zwykle mocniejsze i ma intensywniejszy smak. Problem w tym, że często fiskus uznawał piwo bez słodu za nie-piwo, a za napój fermentowany (jak np. wino). A to oznaczałoby znacznie wyższe stawki akcyzowe. Sądy administracyjne często uznawały, że przedsiębiorcy wytwarzający piwo bez słodu muszą dopłacać gigantyczne podatki. Ci jednak zdecydowali się odwołać aż do TSUE.

Piwo na wymarciu. Zmiana klimatu grozi globalnym kryzysem. Obejrzyj wideo:

d1g5f6s

Eksperci, z którymi rozmawiał "Dziennik Gazeta Prawna" nie mają wątpliwości, że decyzja będzie miała gigantyczny wpływ na rynek browarniczy w Polsce. Prognozują, że teraz może się u nas pojawić znacznie więcej tańszych piw o niekoniecznie najlepszej jakości.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1g5f6s
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1g5f6s