Tak można się naciąć na świątecznych rybach. Hodowcy tłumaczą
Pstrąg staje się jedną z najchętniej kupowanych ryb na Boże Narodzenie. Klienci powinni zwracać uwagę nie tylko na świeżość, lecz także na pochodzenie. Pstrągi trafią do Polski m.in. z Włoch, Niemiec czy Danii, a etykiety mogą być dla niektórych niejasne.
O tym, jak łatwo można naciąć się na świątecznych rybach, przekonał się jeden z klientów z Bydgoszczy.
Wysłał towar do Portugalii i zaliczył wtopę. Klient żąda 6 tys. euro
- Poszedłem do marketu po dwa pstrągi. Od razu spojrzałem na etykietę i pierwszy był polski. Dobrze jednak, że następnego też sprawdziłem, bo ten i trzy kolejne pochodziły z Turcji. Zostały wymieszane w lodówce z polskimi - przyznał mężczyzna, cytowany przez "Gazetę Pomorską".
"Polski" pstrąg? Oto co kryją etykiety
Na czym polega różnica? Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych zwraca uwagę, że "opakowania i etykiety są niemalże identyczne".
Etykiety mogą być mylące, często wskazując kraj pakowania jako kraj pochodzenia. Jednak hodowcy podkreślają, że często kraj produkcji jest inny - np. Włochy, Niemcy czy Dania, a w Polsce pstrąg jedynie wypatroszony i zapakowany.
- O ile pierwotna jakość włoskich pstrągów jest dobra, ponieważ produkowane są zgodnie z normami unijnymi, o tyle wiele godzin w transporcie może już znacznie wpływać na ich walory jakościowe, w tym smakowe - wskazuje Stowarzyszenie.
Przy zakupie warto zwrócić uwagę na wygląd pstrąga. Świeża ryba ma błyszczące oczy, przylegające łuski oraz delikatny, wodny zapach. Kolor mięsa powinien być klarowny, a nie matowy.
Ile kosztuje pstrąg w 2025 r.?
Portal wskazuje, że w woj. kujawsko-pomorskim pstrąg od lokalnych producentów kosztuje od 27,50 zł/kg (niepatroszony) do 54 zł/kg (filet z pstrąga). Dla porównania w sklepach sieci Auchan za pstrąga patroszonego trzeba zapłacić 42,90 zł/kg. Ten sam produkt w sklepach E.Leclerc to wydatek rzędu 27,99 zł/kg, a w Delikatesach Centrum - 29,99 zł.
Filety są znacznie droższe. Wersja ze skórą kosztują w Auchan 60,90 zł/kg, a bez skóry - 66,90 zł/kg.
Polska zajmuje wysoką pozycję w Europie pod względem produkcji tych ryb. W 2024 r. produkcja wyniosła ok. 21,57 tys. ton, co stanowi wzrost o 2,8 proc. w porównaniu do poprzedniego roku.
źródło: "Gazeta Pomorska"