Mięso drobiowe wyprze z polskich stołów wieprzowinę?

Eksperci przewidują, że spożyjemy w tym roku 29,5 kg mięsa drobiowego na mieszkańca. Przyczyni się do tego m.in. przewidywany spadek spożycia wieprzowiny.

Mięso drobiowe wyprze z polskich stołów wieprzowinę?
Źródło zdjęć: © WP.PL | Pixabay.com/Domena publiczna

17.04.2016 | aktual.: 18.04.2016 11:01

W tym roku powinniśmy spożywać więcej mięsa drobiowego. Odbędzie się to kosztem spożycia wieprzowiny - przewidują eksperci Agencji Rynku Rolnego.

W 2015 r., spadek cen detalicznych drobiu spowodował, że mięso to nadal było konkurencyjne cenowo w stosunku do mięsa czerwonego, co skutkowało wzrostem jego konsumpcji.

Eksperci ARR powołując się na dane Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podają, że bilansowe spożycie mięsa drobiowego w 2015 r. wyniosło 29 kg na mieszkańca i było o 0,8 kg na mieszkańca większe niż w 2014 r.

W tym roku wynik ten może jeszcze ulec poprawie. Eksperci ARR przewidują, że spożyjemy w tym roku 29,5 kg mięsa drobiowego na mieszkańca. Przyczyni się do tego m.in. przewidywany spadek spożycia wieprzowiny.

Zobacz także: Rosyjskie embargo na żywność. Jest powód, dla którego Putin nie zakazał importu cytryn

Źródło artykułu:PAP
wieprzowinamięso drobioweceny drobiu
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (18)