Spożywamy coraz więcej drobiu
Statystyczny Polak w 2015 r. skonsumował 28,3 kg mięsa drobiowego - wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Zdaniem Instytutu, w 2016 r. nasze uwielbienie do białego mięsa jeszcze wzrośnie.
Eksperci z IERiGŻ przewidują, że w tym roku każdy z nas zje średnio ok. 28,8 kg drobiu, czyli o kolejne 1,8 proc. więcej niż w poprzednim roku.
"Naszym zdaniem większa podaż mięsa wieprzowego na rynku nie jest wystarczającym czynnikiem dla odwrócenia długotrwałej wzrostowej tendencji spożycia mięsa drobiowego, które zachowało wysoką konkurencyjność cenową i ma przewagę w kategoriach komfortu przygotowania kulinarnego. Tym bardziej, że według danych o spożyciu bezpośrednim za trzy kwartały 2015 roku, nastąpił wzrost konsumpcji drobiu o 1,3 proc." - napisano w komentarzu.
Jednocześnie Instytut przewiduje, że konsumpcja mięsa czerwonego, w tym wieprzowiny, będzie się zmniejszać.