Polska potęgą w produkcji soków owocowych

Polska powoli staje się potęgą w produkcji soków z owoców, a szczególnie wytwarzanych z jabłek - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Polska potęgą w produkcji soków owocowych
Ildi Papp /Shutterstock

20.02.2016 10:19

Nasi producenci szczególnie zaczynają dominować na rynku tych wytwarzanych z jabłek - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Jak obliczył Instytut w miesiącach styczeń-listopad ubiegłego roku produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych wzrosła w relacji do analogicznego okresu 2014 r. o 17 proc. do 604,7 tys. ton.

W tym produkcja soków pitnych wytwarzanych z jabłek zwiększyła się o 30 proc.

Produkcja soków wytworzonych z owoców cytrusowych wzrosła natomiast o 13 proc., a pozostałych soków pitnych warzywnych, owocowych i owocowo-warzywnych o 8 proc.

Zobacz także: Maspex wchodzi na nowy rynek. Woda mineralna nowym hitem koncernu z Wadowic?

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (5)