Analitycy: wieprzowina jeszcze zdrożeje
Wysokie ceny żywca wieprzowego wskazują, że w pierwszym półroczu tego roku mięso to ponownie podrożeje - poinformował Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Wieprzowina w listopadzie 2011 r. była o ponad 10 proc. droższa niż w grudniu 2010 r.
Niska krajowa produkcja wieprzowiny oraz drogi import spowodowały wzrost cen detalicznych tego mięsa. Z danych GUS wynika, że w grudniu 2010 r. w sklepach schab środkowy z kością kosztował średnio 13,68 zł za kg, a w listopadzie już 15,01 zł za kg. W tym samym czasie szynka gotowana średnio podrożała z 21,65 zł/kg do 22,76 zł/kg, natomiast kiełbasa toruńska z 13,98 zł/kg do 14,81 zł/kg.
Z powodu wzrostu cen wieprzowiny konsumenci wybierali drób, bo był tańszy. Według szacunków Instytutu, w ubiegłym roku Polacy zjedli przeciętnie 42,0 kg wieprzowiny wobec 42,6 kg w 2010 r. W opinii analityków w 2012 r. spożycie wieprzowiny może znowu spaść.
IERiGŻ przewiduje, że w pierwszym półroczu 2012 r. ceny skupu żywca na rynku europejskim będą wyższe niż rok wcześniej, dlatego należy spodziewać się wzrostu cen wieprzowiny także i w tym okresie.
Według zespołu ekspertów powołanych przy Agencji Rynku Rolnego do połowy 2012 r. kluczowy wpływ na kształtowanie się cen będzie miał spadek podaży żywca wieprzowego oraz wysokie ceny unijne trzody. Ponadto przewidują, że przeciętne ceny skupu żywca wieprzowego w Polsce w marcu br. mogą być na poziomie 5,20-5,50 zł za kg, a w czerwcu może kosztować - 5,30-5,70 zł za kg.
Duży popyt na wieprzowinę oraz zmniejszająca się w drugim półroczu 2011 r. podaż trzody spowodowały wzrost cen skupu tych zwierząt. Zapotrzebowanie na to mięso było na tyle duże, że w czwartym kwartale 2011 r. nie nastąpił spadek cen skupu trzody, jak to zwykle było w ubiegłych latach - odnotowują eksperci.
Według GUS w listopadzie 2011 r. za 1 kg żywca wieprzowego dostawcy otrzymywali przeciętnie 5,20 zł, czyli o 37 proc. więcej niż rok wcześniej. Z danych resortu rolnictwa wynika, że w grudniu za świnie płacono w skupie nawet 5,58 zł za kg, tj. o 7 proc. więcej niż przed miesiącem i o 41 proc. więcej w porównaniu do przeciętnej ceny sprzed roku.
Na wysokość cen wieprzowiny wpływa przede wszystkim wielkość pogłowia trzody. Według GUS w końcu lipca 2011 r. pogłowie trzody chlewnej było o ponad 9 proc. mniejsze niż przed rokiem i wynosiło 13,5 mln szt.
W drugiej połowie 2011 r. relacje cen skupu żywca wieprzowego do cen zbóż poprawiły się, ale nieznacznie i nadal nie były zachętą do zwiększenia chowu trzody chlewnej. Zdaniem ekspertów w tej sytuacji należy spodziewać się zmniejszenia produkcji żywca wieprzowego.
Według szacunków IERiGŻ w drugiej połowie 2011 r. wyprodukowano w Polsce 1125 tys. t. żywca, czyli o 7 proc. mniej niż w tym samym okresie przed rokiem. Szacunkowa produkcja wieprzowiny w 2011 r. jest zbliżona do produkcji w poprzednim roku. Instytut szacuje, że w pierwszej połowie tego roku produkcja wieprzowiny w Polsce wyniesie ok. 1110 tys. ton i będzie mniejsza o 12 proc. niż w pierwszym półroczu 2011 r.