Dodatki do żywności są potrzebne i bezpieczne
Dodatki do żywności są potrzebne i bezpieczne - przekonują specjaliści.
19.06.2015 | aktual.: 19.06.2015 06:12
Dodatki do żywności są potrzebne i bezpieczne - przekonują specjaliści. W Warszawie odbyła się konferencja prasowa na ten temat.
Doktor Joanna Gajda - Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - PZH przypomina, że substancje dodatkowe oznaczane są symbolem E lub nazwą funkcji na przykład: barwnik, przeciwutleniacz, zagęstnik. Nie podwyższają one wartości odżywczej produktu ale dodawane są w celach technologicznych.
Według niej, są potrzebne zarówno producentom, którzy chcą, by ich produkt dobrze się prezentował jak i konsumentom, którzy oczekują, by żywność nie psuła się szybko, miała odpowiednią konsystencję.
Zapewnia, że substancje dodatkowe, w tych dawkach, które są stosowane przy produkcji żywności, są bezpieczne. Radzi jednak, by w sklepie wybierać różne produkty, gdyż każda substancja w nadmiarze może zaszkodzić. - Stosujmy urozmaiconą dietę, wybierajmy różnorodne produkty, żeby nie było takiej sytuacji, że wybieramy żywność tylko z tą substancją dodatkową - mówi.
Specjaliści podkreślają, że wszystkie dodatki do żywności są szczegółowo badane a ich zawartość w produktach podlega kontroli.