ARR: Eksport cukru spadł o 13%

Eksport polskiego cukru spadł o 13% r/r do 243 tys. ton od początku roku gospodarczego 2013/2014 (październik 2013 r. - marzec 2014 r.), podała Agencja Rynku Rolnego (ARR), powołując się na wstępne dane Ministerstwa Finansów.

09.06.2014 | aktual.: 09.06.2014 11:31

"Na rynek UE wyeksportowano 147 tys. ton cukru, a na rynki krajów trzecich 96 tys. ton. Cukier eksportowany był przede wszystkim do Niemiec (50 tys. ton), Izraela (28 tys. ton), Kazachstanu (21 tys. ton) oraz na Słowację (18 tys. ton)" - czytamy w "Informacji o sytuacji na rynku rolno-żywnościowym w kwietniu 2014 r. z elementami tendencji rozwojowej".

"W okresie od października 2013 r. do marca 2014 r. do Polski zaimportowano 109 tys. ton cukru (o wartości 64 mln euro), o 88% więcej niż przed rokiem. Cukier importowany był przede wszystkim z Sudanu (27 tys. ton), Zimbabwe (25 tys. ton), Niemiec (18 tys. ton) i z Francji (16 tys. ton)" - czytamy dalej.

W roku 2013/2014 (stan na koniec marca 2014 r.) dodatnie saldo wymiany handlowej cukrem wyniosło 133 tys. ton (61 mln euro), podała też ARR.

Agencja przypomina, że na rynku krajowym od ponad dwóch lat utrzymuje się spadkowa tendencja cen cukru. "Niski poziom cen cukru związany jest z dużą jego podażą na rynku oraz z niskim poziomem cen na giełdach światowych" - tłumaczy ARR.

Według wstępnych danych GUS dotychczasowa produkcja cukru w roku gospodarczym 2013/2014 (od września 2013 r. do kwietnia 2014 r.) wyniosła 1.786 tys. ton i była o 5% mniejsza niż przed rokiem oraz o 8% mniejsza niż dwa lata temu.

Źródło artykułu:ISBnews
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)