Brak pracowników na plantacjach
Katastrofa na plantacjach szparagów, brakuje rąk do pracy - mówią
polscy producenci. W tej chwili brakuje ponad 50% pracowników
07.05.2008 | aktual.: 07.05.2008 14:03
Brak sezonowych pracowników do zbioru szparagów jest w tym roku największym problemem polskich producentów. Według ich szacunków, w tym roku w kraju zbiory mogą wynieść około 3,5 tys. ton.
Andrzej Mainka, prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga, twierdzi że rozpoczynający się właśnie sezon szparagowy jest bardzo trudny. Jego zdaniem największym problemem jest brak pracowników sezonowych do zbioru szparagów.
"Już w ubiegłym roku był problem z pozyskaniem pracowników, ale w tym roku to już jest katastrofa. W tej chwili niezaspokojone jest ponad 50 proc. zapotrzebowania na ludzi do zbioru. Obawiam się, że kiedy sezon nabierze tempa, nie ze wszystkich plantacji zostaną zebrane szparagi" - mówi.
Pracownik sezonowy na dużej plantacji otrzymuje średnio 1-1,20 zł za kilogram zebranych szparagów. W ciągu trwającego ok. 6 tygodni sezonu, jeden pracownik może zebrać do 3 ton tego warzywa. Według prezesa Polskiego Związku Producentów Szparaga, poza Wielkopolską, w której w ciągu ostatnich 10 lat spożycie szparagów wzrosło dwukrotnie, zainteresowanie tym warzywem rośnie także w Warszawie. Jego zdaniem wynika to ze wzrostu zamożności tamtejszych konsumentów oraz z większej liczby mieszkańców napływowych z innych regionów kraju i z zagranicy.
Szanse na rozwój produkcji szparagów Andrzej Mainka widzi w zdobyciu rynku rosyjskiego, a przede wszystkim moskiewskiego.
Szparagi są uprawiane przede wszystkim w zachodniej Polsce. Większość jest eksportowana - przeważnie do Niemiec. Jeszcze do niedawna uprawy większości producentów były nie większe niż ok. 0,5 ha. Obecnie ponad połowę polskich szparagów produkuje ok. 10 firm. Większość polskiej produkcji to tzw. szparagi bielone - ok. 95 proc. rynku. Jak tłumaczy Andrzej Mainka, wynika to z zainteresowań niemieckich konsumentów, gdzie spożywa się przede wszystkim tą odmianę.
Sezon w Polsce trwa od przełomu kwietnia i maja do 24 czerwca. Szparagi to wieloletnia zielona roślina z rodziny liliowatych zaliczana do najstarszych uprawnych warzyw na świecie. Największymi producentami szparagów są Chiny, Peru i Stany Zjednoczone. W Europie największym producentem są Niemcy, gdzie rocznie zbiera się ok. 100 tys. ton szparagów.