Całe życie źle otwierałeś parmezan. Pokazał, jak to zrobić
Parmezan, czyli parmigiano reggiano jest najsłynniejszym włoskim twardym serem. Wiele osób jednak może się zastanawiać, jak poprawnie go otwierać. Oto sposób, aby ser zachował swoją świeżość na dłużej.
Jeden z użytkowników TikToka o nazwie @throwback_pasta opublikował nagranie, w którym pokazuje prosty sposób na prawidłowe otwieranie parmezanu. – Przez całe życie otwierałeś parmezan w niewłaściwy sposób – stwierdza użytkownik @trowback_pasta na TikToku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To straszy Polaków na zakupach. "Niech mi pan nawet nic nie mówi"
Jak poprawnie otwierać parmezan?
Zamiast rozrywać górną część opakowania lub kroić folię w przypadkowy sposób, autor filmiku sugeruje inne rozwiązanie. Wystarczy odciąć kawałek opakowania od strony, z której chcemy odkroić ser.
Po odcięciu odpowiedniej ilości parmezanu, pozostałą część folii wystarczy wsunąć z powrotem do oryginalnej folii. Dzięki temu folia będzie idealnie przylegać do sera, co zapobiegnie jego wysychaniu. – Włóż ją w takiej postaci do lodówki – podsumowuje mężczyzna.
"Nigdy na to nie wpadłam"
Filmik bardzo szybko zyskał popularność w internecie. Część widzów przyznała, że to bardzo przydatny sposób. "Człowiek się uczy całe życie" – napisał jeden z użytkowników". "Nigdy na to nie wpadłam, dzięki" – dodał kolejny.
Nie zabrakło także żartobliwych komentarzy. "Za tych rządów to otworzyć mogę jedynie serek wiejski a nie parmezan" – stwierdził jeden z komentujących". "Jestem tak beznadziejna, że nawet parmezanu nie umiem dobrze otworzyć, dzięki" – skometowała inna użytkowniczka.