Dlaczego zdrożał cukier?
Rosyjski Urząd Antymonopolowy analizuje przyczyny wzrostu cen cukru. W ciągu kilku tygodni jego cena wzrosła o 16 procent.
26.02.2009 | aktual.: 26.02.2009 09:30
Media zwracają uwagę, że w hurtowniach kilogram cukru kosztuje około 20 rubli, czyli równowartość 2 złotych. W sklepach cukier jest ponad dwukrotnie droższy.
Urząd Antymonopolowy zastanawia się, czy nie ma zmowy monopolistów.
W Rosji cukier wytwarza 76 cukrowni należących do 26 kompanii, konkurencja na rynku powinna więc istnieć. Nie można też mówić o deficycie, gdyż pod koniec roku w magazynach zalegało prawie 3 miliony ton cukru. Do tego w Rosji spada produkcja słodyczy.
Jedna z przyczyn wzrostu cen może kryć się w zależność Rosji od importu. Rosjanie spożywają rocznie 6 milionów ton cukru, z czego 40 procent pochodzi z importu. W warunkach dewaluacji rubla, cena w miejscowej walucie wzrosła.