Fabryka kebaba w Szczecinie
Turecki przedsiębiorca Remzi Kaplan,
działający głównie w Niemczech potwierdził, że zamierza w
Szczecinie wybudować zakład produkujący mięso do kebabów. Fabryka
zatrudniać ma około 100 osób. Dwa razy tyle pracowników uzyska
pracę w punktach gastronomicznych sieci fast foodów z logo Kaplan -
informuje "Kurier Szczeciński".
19.08.2004 | aktual.: 19.08.2004 12:23
Turecki przedsiębiorca Remzi Kaplan, działający głównie w Niemczech potwierdził, że zamierza w Szczecinie wybudować zakład produkujący mięso do kebabów. Fabryka zatrudniać ma około 100 osób. Dwa razy tyle pracowników uzyska pracę w punktach gastronomicznych sieci fast foodów z logo Kaplan - informuje "Kurier Szczeciński".
Pierwsze sezonowe punkty sprzedające fast foody z logo firmy Kaplan Polska powstały już na początku lipca w miejscowościach nadmorskich. Po pierwszych miesiącach obecności w naszym kraju turecki biznesmen uważa, że Polska jest dobrym rynkiem dla kebaba - podkreśla "Kurier Szczeciński".
"Zakład na pewno powstanie w Szczecinie. Sszukamy właściwej lokalizacji" - powiedział "Kurierowi Szczecińskiemu" Remzi Kaplan.
Prezes zarządu utworzonej 28 maja tego roku spółki Kaplan Polska Jacek Schaffer powiedział "Kurierowi Szczecińskiemu", że firma stawia sobie w Polsce za cel sprzedaż mięsa do punktów gastronomicznych na terenie Polski, budowę własnej sieci gastronomicznej oraz stworzenie systemu franchisingowego, który polegać ma na udzielaniu prawa sprzedaży fast foodów innym przedsiębiorcom pod nadzorem i znakiem spółki.
Firma Kaplan powstała w 1990 roku w Berlinie. Jest jednym z największych producentów kebaba w Niemczech. Kaplan pełni ponadto funkcję przewodniczącego Związku Producentów Kebaba w Europie. (PAP)