Kawa powoduje halucynacje?
Osoby, które piją więcej niż siedem filiżanek kawy dziennie, mogą mieć halucynacje - słyszeć dziwne głosy i widzieć duchy
03.06.2009 13:14
Ludzie, którzy piją zbyt dużo kawy, mogą widzieć duchy albo słyszeć dziwne "głosy". Z badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii wynika, że u osób, które piją więcej niż siedem filiżanek kawy dziennie, prawdopodobieństwo wystąpienia halucynacji jest trzy razy większe niż u tych, którzy piją tylko jedną.
Zespół naukowców z Durham University zbadał poziom stresu oraz podatność na halucynacje 200 studentów, które miały być skutkiem spożycia przez nich dużej ilości kofeiny. Po przedawkowaniu, badani widzieli rzeczy, których tam nie było, słyszały "głosy" oraz odczuwali obecność zmarłych - To jest pierwszy krok w kierunku odnalezienia szerszych przyczyn związanych z halucynacją - powiedział Simon Jones, doktor psychologii, który prowadził badania.
Z wcześniejszych badań przeprowadzonych przez naukowców wynika, że osoby, które w dzieciństwie doznały jakiegoś urazu, w dorosłym życiu mogą częściej niż inni ludzie doznawać różnego rodzaju omamów. - Gdy jesteśmy pod wpływem stresu, nasz organizm produkuje hormon zwany kortyzolem. Dzieje się podobnie, gdy wypijemy dużą ilość kawy. A większa niż normalna dawka kortyzolu może powodować halucynacje. Dlatego zbadanie związku pomiędzy kofeiną i nastrojem człowieka było tak istotne.
Oprócz kawy źródłami kofeiny są także m.in. napoje energetyczne, herbata oraz czekolada. Nawet jeśli kofeina była odpowiedzialna za halucynacje, to i tak odgrywa niewielką rolę w porównaniu do innych czynników - powiedział. Naukowcy planują teraz zbadać czy inne aspekty diety, takie jak spożycie cukru i tłuszczu, mogą decydować o halucynacjach i omamach.
Istnieją tysiące opublikowanych badań, które uwzględniają wpływ kofeiny na zdrowie. Wynika z nich wyraźnie, że umiarkowane dawki kofeiny, 400 - 500 mg dziennie, są bezpieczne, a nawet mogą przynosić zdrowotne korzyści. Niektóre badania sugerują nawet, że kofeina może zapobiegać powstawaniu raka skóry, ograniczać uszkodzenia nerwów związanych ze stwardnieniem rozsianym oraz minimalizować problemy osób cierpiących na cukrzycę - powiedział przedstawiciel Brytyjskiego Stowarzyszenia Kawy.