Kończy się sezon truskawkowy (aktl.)

#
dochodzą wypowiedzi dyr. Barbary Groele z Krajowej Unii Producentów Soków
#

01.07.2015 15:40

01.07. Warszawa (PAP) - Zbiory truskawek dobiegają końca, skup tych owoców przez zakłady przetwórcze potrwa jeszcze nieco ponad tydzień - poinformowała PAP Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Najdłużej truskawki będą skupowane na północy kraju. Zakłady przetwórcze płacą do tej pory za te odszypułkowane przeznaczone do mrożenia owoce średnio 2,72 zł za kg, podczas gdy w ubiegłym roku średnia cena skupu w tym okresie była na poziomie 2,68 zł, a w całym sezonie wyniosła 2,5 zł/kg.

Mniej płacono w tym roku za truskawki przeznaczone na koncentrat. Przetwórcy oferowali za nie średnio 1,64 zł za kg (w ubiegłym roku - 1,5 zł/kg), ale skup ich już się zakończył - poinformowała ekspertka.

Oznacza to, że ceny skupu, choć są minimalnie wyższe, nadal produkcja tych owoców jest nieopłacalna - oceniła Nosecka. Według szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiIGŻ) koszt wyprodukowania (łącznie ze zbiorem) kilograma truskawek waha się w granicach 2,7-2,8 zł za kg. Opłacalna cena była jeszcze w 2013 r., gdy średnio za truskawki rolnicy dostawali 3 zł za kg, a dobry zarobek mieli w 2012 r. - 4,6 zł/kg, ale wówczas zbiory tych owoców wyniosły tylko 150 tys. ton.

Trudno jest jeszcze oszacować tegoroczne zbiory truskawek, według plantatorów są one nieco niższe niż w ub. roku, gdy zebrano 197 tys. ton. W tym roku sezon truskawkowy jest dłuższy niż w poprzednich latach, bo coraz więcej truskawek sadzonych jest w tunelach lub przykrywanych włókniną na polach, co przyspiesza ich dojrzewanie. Pierwsze krajowe truskawki w sprzedaży hurtowej pojawiły się już w drugiej dekadzie maja.

W sprzedaży detalicznej na rynku warszawskim truskawki można było kupić w cenie 3-8 zł za kg w zależności od jakości i gatunku. Średnio było to jednak 4-5 zł za kg. Na rynku hurtowym w Broniszach K. Warszawy truskawki są sprzedawane obecnie za 3-6 zł za kg.

Informację o kończącym się skupie truskawek potwierdziła sekretarz generalna Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS) Barbara Groele. "Sezon truskawek się kończy, są kupowane późne odmiany" - powiedziała. Jak dodała, w tym roku owoce te pojawiły się na rynku wyjątkowo wcześnie. Według niej nie było problemów z pozyskanie owoców do przetwórstwa, ich jakość była dobra. Truskawki głównie mrozi się.

Groele uważa, że ten rok będzie dobry pod względem zbiorów owoców, aura sprzyja. Czy to oznacza niskie ceny skupu - jej zdaniem - trudno powiedzieć. "Myślę, że ceny będą podobne, jak w ubiegłym roku" - powiedziała.

Rozpoczyna się skup malin, na razie maliny do przetwórstwa (mrożenia) kupuje jeden zakład, który proponuje dobrą cenę, ale na tej podstawie nie można przesądzić, że w tym roku będą wysokie ceny malin, bo zazwyczaj w kolejnych tygodniach sezonu cena spada - poinformowała Nosecka. W ub. roku średnio za maliny płacono 4,75 zł za kg.

Ekspertka zaznaczyła, że producenci malin raczej nie będą mieli kłopotów z ich sprzedażą, bo na ten gatunek owoców jest duże zapotrzebowanie na świecie. Nie ma zapasów, bo przez ostatnie dwa lata zbiory u czołowego producenta malin, Serbii, były słabe - tłumaczyła.

Jak mówiła Groele, obecnie na rynku pojawiła się malina letnia, a gros malin do przetwórstwa kupowane jest ze zbiorów jesiennych. Malina letnia przeznaczana jest głównie do mrożenia. Jej zdaniem, na razie o wysokości cen skupu malin jest za wcześnie mówić. Dodała, że jeżeli nie będzie jakieś klęski np. suszy, to zbiory tych owoców będą porównywalne z ubiegłorocznymi. W 2014 r. zbiory malin wyniosły 124 tys. ton wobec 121 tys. ton rok wcześniej.

Na warszawskich targowiskach i w sklepach maliny są na razie drogie. Za pojemnik 250 dkg trzeba zapłacić ok. 10 zł. Na bazarach można już pół kilogramowy pojemnik kupić za 8 zł. W hurcie kilogram malin kosztuje 10-18 zł.

Na rynku pojawia się coraz więcej czerwonych porzeczek. Rozpoczęto już ich skup na cele przetwórcze. Z dostawą do zakładu rolnicy dostają 1,6 zł za kg, podczas gdy w ubiegłym roku o tej porze płacono 1,5 zł/kg. W ubiegłym roku średnia cena skupu porzeczek czerwonych wyniosła 1,45 zł za kg. Na rynku w Broniszach czerwoną porzeczkę można kupić po 10 zł za kg.

Prawdopodobnie i w tym roku tanie będą w skupie czarne porzeczki - dodała Nosecka.

W ubiegłym roku średnio za kg porzeczek przetwórnie płaciły 0,60 zł, tj. poniżej opłacalności produkcji. Wzbudziło to niezadowolenie u wielu plantatorów, którzy grozili likwidacją plantacji. Przetwórcy tłumaczyli, że oferują tak niskie ceny, bo zapotrzebowanie na czarną porzeczkę jest niewielkie, a zapasy nie zostały sprzedane.

Według szacunków IERiIGŻ, w 2014 r. powierzchnia upraw zmniejszyła się wobec poprzedniego roku o ok. 4 tys. ha do 32 tys. ha. Zbiory zaś wyniosły 124 tys. ton wobec 154 tys. ton w 2013 r. Plantatorzy porzeczek najlepiej na tej uprawie zarobili w 2011 r., gdy sprzedali owoce średnio po 4,10 zł/kg.

Według Groele tegoroczne zbiory porzeczek czarnych będą podobne do tych z ubiegłego roku czyli wysokie. Jest nadprodukcja tych owoców, są zapasy, a zapotrzebowanie na czarne porzeczki jest niewielkie, bo ma ona charakterystyczny posmak - tłumaczyła. "Ceny ich skupu będą prawdopodobnie porównywalne z ubiegłym rokiem" - powiedziała.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)