Trwa ładowanie...
16-12-2010 09:27

Mlekomat w Manufakturze

Skąd wziąć mleko prosto od krowy w środku miasta? To proste:
z Manufaktury, gdzie stanął pierwszy w Łodzi mlekomat. Miłośnicy świeżego,
niepasteryzowanego mleka znajdą go przy wejściu do galerii handlowej od ul.
Drewnowskiej.

Mlekomat w ManufakturzeŹródło: Jupiterimages
d44uke8
d44uke8

W mlekomacie można kupić świeże mleko, dostarczone wprost z Farmy Mlecznej z Marcjanki, położonej 18 kilometrów od Manufaktury. Po dojeniu mleko jest tam jedynie chłodzone do temperatury około 2-4 stopni C, bo taka temperatura gwarantuje zachowanie świeżości i dostarczane do mlekomatu, w którym również utrzymywane jest w odpowiedniej temperaturze - pokazywanej zresztą na elektronicznym wyświetlaczu. Mleko z mlekomatu ma 4-5 procent tłuszczu. Dla porównania: mleko ze sklepu, zanim trafi do kartonów lub folii, jest pasteryzowane w temperaturze ponad 120 stopni C, homogenizowane i odtłuszczane.

W mlekomacie kupujemy pół litra (2,50 zł) lub litr (3,50 zł) świeżego mleka. Trzeba je wlać w butelkę - można kupić ją na miejscu, jednak mlekomat akceptuje również inne butelki o tej samej pojemności (o ile zmieści się pod dozownikiem - można np. wykorzystać butelki po sokach). Butelki kosztują odpowiednio: 1 zł i 1,50 zł.

Jak zapewniają producenci z Marcjanki mleko jest poddawane kontroli laboratoryjnej, a wszystkie zwierzęta na farmie są pod stałą kontrolą lekarzy weterynarii - co jest gwarancją najwyższej jakości mleka z mlekomatu.

Pierwsze mlekomaty w Europie powstały we Włoszech, tam i w Czechach są w tej chwili najbardziej popularne i stanowią silną konkurencję dla mleka w kartonach. Pod koniec października podobne urządzenie ustawiono w Warszawie, w Hali Mirowskiej.

Autor: IP

d44uke8
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d44uke8