MRiRW: sukces programu "Owoce w szkole" (komunikat)

...

08.03.2012 17:00

08.03. Warszawa - MRiRW informuje:

10 tysięcy szkół uczestniczących w programie i około 900 tysięcy dzieci spożywających regularnie świeże warzywa i owoce - to efekt realizacji programu Wspólnej Polityki Rolnej "Owoce w szkole". Podsumowanie realizacji programu, w trzecim już roku funkcjonowania, było tematem dzisiejszej konferencji prasowej, zorganizowanej przez Agencję Rynku Rolnego, z udziałem ministra Marka Sawickiego.

Program, którego budżet w Polsce w roku szkolnym 2011/2012 wynosi 12,297 mln EUR, jest czwartym co do wielkości budżetu programem, w porównaniu z pozostałymi krajami UE prowadzącymi to działanie.

- Wraz z początkiem II semestru roku szkolnego 2011/2012 podsumowujemy program "Owoce w szkole". To bardzo ważne działanie Agencji Rynku Rolnego jest narzędziem kształtowania dobrych nawyków żywieniowych. Warto kształtować takie postawy u dzieci, gdyż daje to najszybsze i najtrwalsze efekty - podkreślił minister.

Program "Owoce w szkole" finansowany jest w 75 proc. z budżetu UE i 25 proc. z budżetu krajowego. Przy tej okazji Marek Sawicki przypomniał o innym programie administrowanym przez ARR, a mianowicie o "Szklance mleka". - Tutaj budżet wynosi blisko 40 mld EUR i w ramach tego programu jesteśmy na pierwszym miejscu wśród krajów UE. Ponadto "Szklanka mleka" w 2/3 realizowana jest z budżetu krajowego. Warto też zaznaczyć, że jeżeli chodzi o mleko, to w styczniu odnotowaliśmy wzrost sprzedaży o 8%, w porównaniu ze styczniem ubiegłego roku - mówił szef resortu rolnictwa.

Jak informuje Agencja Rynku Rolnego, zainteresowanie programem w trzecim roku jego realizacji jest większe niż w ubiegłych latach, co oznacza, że utrzymuje się notowana dotychczas tendencja wzrostowa. Według badań przeprowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, program:

- wpłynął na zwiększenie ilości spożywanych owoców i warzyw przez dzieci; - zwiększył wiedzę dzieci na temat zasad zdrowego odżywiania; - wpłynął pozytywnie na zmianę nastawienia dzieci do jedzenia owoców i warzyw; - spowodował korzystną zmianę zachowań odnoszących się do żywienia dzieci u rodziców i dzieci uczestniczących w programie; - jest pozytywnie oceniany przez dyrektorów szkół oraz dyrektorów.

Wiceprezes ARR Lucjan Zwolak poinformował, że w roku szkolnym 2011/2012 grupę docelową programu stanowi 1 234 689 dzieci z klas I-III. - W tym roku szkolnym rozdane zostaną 33 mln porcji owoców i warzyw, a podczas całego czasu trwania programu liczba ta, to blisko 100 mln porcji - podkreślił.

Celem program "Owoce w szkole" jest m.in. trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększanie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach podstawowych. Program skierowany jest do uczniów klas I-III szkół podstawowych, czyli dzieci w wieku 6-9 lat, u których skutecznie kształtują się nawyki żywieniowe. Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego. Owoce, warzywa oraz soki nie mogą zawierać dodatków w postaci tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących. Dodatkowo w ramach programu prowadzone są: działania z zakresu komunikacji, działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym oraz działania z zakresu oceny skuteczności programu.

Ponadto, podczas dzisiejszej konferencji prasowej, minister Marek Sawicki odniósł się do informacji komentowanych w ostatnich dniach. - Chcę wyraźnie podkreślić, że żywność jest naszym hitem eksportowym. Przypomnę tylko, że wartość handlu artykułami rolno-spożywczymi to 15 mld EUR. Jest to zasługa bardzo dobrych, zmodernizowanych gospodarstw rolnych, pracowitość rolników, a także zakładów przetwórczych dbających o jakość produktów. Dlatego wydarzenia ostatnich dni, mające charakter przestępstw gospodarczych, nie mogą przesądzać o jakości produktów żywnościowych. Cieszę się, że informacje, które płyną z Instytutu Weterynarii oraz organów ścigania, potwierdzają, że polska żywność jest bezpieczna dla konsumentów - podkreślił szef resortu rolnictwa.

W nawiązaniu do dzisiejszego święta minister złożył życzenia wszystkim kobietom. - To przede wszystkim kobiety mają swój nieoceniony wkład w zachowywanie tradycji, jakości i typowo polskiego smaku naszych produktów. To dzięki Wam Drogie Panie, nasze rodzime, lokalne tradycje są kultywowane i przekazywane kolejnym pokoleniom. Za to Wam dziękujemy oraz życzymy wszystkiego dobrego zarówno na polu zawodowym, jak i rodzinnym - powiedział Marek Sawicki.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ akuc/

Źródło artykułu:PAP
edukacjadyplomacjarolnictwo
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)