MSP zamknęło proces prywatyzacji KSC

26.04. Warszawa (PAP) - Ministerstwo Skarbu Państwa zdecydowało o zamknięciu procesu prywatyzacji Krajowej Spółki Cukrowej w dotychczasowej formule - podało MSP w komunikacie...

26.04.2013 | aktual.: 26.04.2013 18:38

26.04. Warszawa (PAP) - Ministerstwo Skarbu Państwa zdecydowało o zamknięciu procesu prywatyzacji Krajowej Spółki Cukrowej w dotychczasowej formule - podało MSP w komunikacie prasowym.

"Powodem tej decyzji były przede wszystkim kwestie związane z ewentualnymi zmianami zakresu regulacji unijnego rynku cukru po 2015 roku, co może mieć wpływ na wartość spółki" - napisano.

"Ponadto, mimo wprowadzenia przez MSP maksymalnej liczby zabezpieczeń przed kupnem akcji przez nieuprawnione osoby, do resortu nadal docierały informacje o możliwości wystąpienia takiego ryzyka w przyszłości. Plantatorzy sygnalizowali również, że w ich ocenie zaproponowana przez Ministerstwo cena akcji jest zbyt wysoka i uniemożliwi pełną prywatyzację" - dodano.

Resort poinformował, że spółka realizuje strategię dywersyfikacji dotychczasowej działalności i budowy koncernu rolno-spożywczego. W ocenie MSP przemysł cukierniczy ma ważne znaczenie dla sektora rolno-spożywczego, a zachwianie rynku może wpłynąć na ceny produktów zawierających cukier.

"Biorąc pod uwagę wszystkie te okoliczności oraz interes uprawnionych plantatorów i pracowników, MSP rozważy zaliczenie spółki do grupy podmiotów o istotnym znaczeniu dla Skarbu Państwa" - podał resort skarbu.

Krajowa Spółka Cukrowa powstała w 2003 r., obecnie w jej skład wchodzi 7 cukrowni. Spółka ma ok. 40-proc. udział w krajowym rynku cukru.

KSC miała być prywatyzowana w modelu pracowniczo-plantatorskim. Prywatyzacja miała przebiegać dwuetapowo. W pierwszy etapie planowane było przeprowadzenie procedury umorzenia części akcji; w drugim etapie pozostałe akcje Skarbu Państwa miały zostać przeznaczone do wykupu przez osoby uprawnione. (PAP)

pel/ ana/

Źródło artykułu:PAP
kscspożywczymsp
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)