Najlepsze ciasta piecze babcia

W "Dzienniku Łódzkim" czytamy, furorę wśród klientów osiedlowych sklepików robią powstające w domowych kuchniach według tradycyjnych receptur wypieki babć. Zęby ostrzą sobie na nie nie tylko kupujący, ale też sanepid i skarbówka, które chcą ścigać i surowo karać emerytki.

Obraz
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

Domowe szarlotki, makowce i serniki dostarczają do osiedlowych sklepów dorabiające w ten sposób emerytki. Zaprzyjaźnieni sklepikarze nie pobierają od nich prowizji. Cieszą się, że ciasta zapachem i smakiem przyciągają klientów, którzy przy okazji kupują też inne artykuły.

Współpracę z paniami, które pieką domowe ciasta, chętnie nawiązują także herbaciarnie i kawiarnie.

Domowe ciasto to przebój jednego ze stoisk cukierniczych w łódzkim Centralu - pisze dziennik. Dostarcza je Elżbieta Jarzębska. Ciastami jej produkcji od lat zajada się rodzina i znajomi, którzy namówili kobietę do działalności na szerszą skalę. Mistrzyni wypieków, aby nie popaść w konflikt z prawem i legalnie sprzedawać smakołyki, założyła niewielką firmę, która z czasem rozrosła się w przedsiębiorstwo. Przeszła przez wymagające kontrole sanepidu, zapoznała się z przepisami księgowymi.

_ Urzędnicy nie mieli jednak litości. Było ciężko, zwłaszcza że nie jestem najmłodsza _ - opowiada kobieta.

Babcie, które dostarczają do sklepów ciasta nie zamierzają poddać się urzędnikom. Myśl o surowych mandatach trochę je przeraża, a wizja comiesięcznego rozliczania się z fiskusem, sprawia, że łapią się za głowę.

_ Jaki tam ze mnie przedsiębiorca _ - dziwi się 62-letnia emerytka z Łodzi, specjalistka od szarlotki i makowca. _ Emerytury dostaję niewiele ponad 700 zł, a opłaty za mieszkanie wynoszą prawie 400 zł. Podatku od tych moich zakalców płaciłabym więcej, niż mam emerytury. Gdyby nie pomoc wnuków, nie dałabym rady _ - opowiada.

Bożena Kaczmarczyk z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Łodzi mówi "Dziennikowi łódzkiemu", że produkcja żywności może się odbywać tylko w zakładzie zatwierdzonym i zarejestrowanym przez właściwego inspektora sanitarnego. Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego, produkcja żywności musi się odbywać w pomieszczeniach wyposażonych w specjalistyczne urządzenia i w prawidłowych warunkach higienicznych. (PAP)

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Rekordowo tanie mleko w dyskoncie. Skąd taka cena?
Rekordowo tanie mleko w dyskoncie. Skąd taka cena?
Ukraińska szajka rozbita przez służby. Zatrzymania w dwóch miastach
Ukraińska szajka rozbita przez służby. Zatrzymania w dwóch miastach
Nakradła perfum za kilka tysięcy. Z regału zabrała osiem flakonów
Nakradła perfum za kilka tysięcy. Z regału zabrała osiem flakonów
Próg bogactwa w Polsce. Tyle musisz zarabiać
Próg bogactwa w Polsce. Tyle musisz zarabiać
1893,41 zł miesięcznie po 56. roku życia. Komu należą się pieniądze?
1893,41 zł miesięcznie po 56. roku życia. Komu należą się pieniądze?
Podatki w górę ponad 40 proc. Mieszkańcy rozgoryczeni decyzją radnych
Podatki w górę ponad 40 proc. Mieszkańcy rozgoryczeni decyzją radnych
Wiejskie szkoły do likwidacji? Mieszkańcy protestują
Wiejskie szkoły do likwidacji? Mieszkańcy protestują
Oddają pomidory za co łaska. "Można rwać, ile się chce"
Oddają pomidory za co łaska. "Można rwać, ile się chce"
Kartonami przechytrzyli system kaucyjny. Mamy komentarz producenta
Kartonami przechytrzyli system kaucyjny. Mamy komentarz producenta
Gigant zamknął cztery hale w Polsce. Podaje powody
Gigant zamknął cztery hale w Polsce. Podaje powody
Chce przejść na emeryturę w wieku 40 lat. Mówi, ile trzeba zarabiać
Chce przejść na emeryturę w wieku 40 lat. Mówi, ile trzeba zarabiać
Część emerytów dostanie zwrot podatku. Nawet 426 zł
Część emerytów dostanie zwrot podatku. Nawet 426 zł