Polacy zasmakowali w tureckich orzechach

W ubiegłym roku nastąpił wysoki wzrost importu żywności z Turcji, głównie orzechów - wynika z opracowania Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Polacy zasmakowali w tureckich orzechach
Shutterstock/Dionisvera

25.02.2016 15:02

Resort obliczył, że wzrost wartości importu wyniósł około 35 proc. w porównaniu do 2014 roku. Wartościowo wyniósł on 248 mln euro. Jak tłumaczy ministerstwo zmiana ta wynikała przede wszystkim z większego niż rok wcześniej importu orzechów.

Z kolei zwiększony import makuchów sojowych wpłynął na wzrost, o 22 proc., wartości importu z USA, który w efekcie osiągnął poziom 248 mln euro.

Ponadto, przywóz z Portugalii wzrósł o 47 proc., co było efektem większych zakupów m.in. wina, cytrusów oraz przetworzonych pomidorów. Wartość importu towarów rolno-spożywczych z Portugalii wyniosła 89,0 mln euro.

W rezultacie większych niż przed rokiem zakupów bananów z Kolumbii, import z tego kraju wzrósł o 46 proc. do wartości 67 mln euro.

Ponadto, import towarów rolno-spożywczych do Polski wzrósł m.in. z takich państw jak Tanzania (o 45 proc.), Malawi (o 45 proc.), Paragwaj (o 27 proc.), Irlandia (o 27 proc.) oraz Wietnam (o 25 proc.).

Źródło artykułu:PAP
turcjaorzechycytrusy
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)