Polski drób pojedzie do RPA
Służby weterynaryjne Polski i Republiki Południowej Afryki uzgodniły warunki eksportu mrożonego mięsa drobiowego do RPA, co umożliwia wywóz polskich kurczaków na tamten rynek - poinformował w środę resort rolnictwa.
22.06.2016 14:35
"Otwarcie rynku RPA dla eksportu polskiego drobiu daje szansę na dostęp do znaczącego konsumenckiego rynku, do którego dostęp dotychczas miały np. Belgia, Francja, Wielka Brytania i USA" - powiedział wiceminister rolnictwa Jacek Bogucki cytowany w środowej informacji resortu.
Podczas niedawnej wizyty delegacji ministerstwa rolnictwa oraz polskich służb weterynaryjnych w Republice Południowej Afryki, uzgodniono zapisy dotyczące wymagań weterynaryjnych we wzorze świadectwa zdrowia dla mrożonego mięsa drobiowego. Delegacji przewodniczył wiceminister Jacek Bogucki, na rozmowach obecny był też zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Krzysztof Jażdżewski.
Ponadto, ustalono zasady zatwierdzania przez służby weterynaryjne Polski i RPA zakładów produkujących świeże mięso drobiowe. Zatwierdzanie nie będzie wymagało każdorazowej kontroli inspektorów RPA i odbywać się będzie głównie poprzez analizę dokumentacji przesyłanej przez stronę polską.
Podczas wizyty wyjaśniono także i doprecyzowano niektóre z przepisów RPA dotyczące bezpieczeństwa mięsa. Pozwoli to na łatwiejsze dostosowanie się do nich zakładów drobiarskich zainteresowanych eksportem do tego kraju - podało ministerstwo rolnictwa.
RPA jest największym partnerem handlowym Polski ze wszystkich krajów Afryki, został on uznany za rynek perspektywiczny dla eksportu drobiu. W ocenie specjalistów, biorąc pod uwagę wysoką konkurencyjność cenową polskiego mięsa kurcząt na rynku unijnym, jest duża szansa na zdobycie rynku RPA. Barierą może być polityka tamtejszych władz która w celu ochrony własnego rynku, może podnosić cła importowe.
Największymi dostawcami drobiu do RPA w 2014 r. były Brazylia, Holandia, Wielka Brytania, Niemcy i Argentyna. Kraje te miały 85 proc. udział w całkowitym imporcie drobiu przez RPA. Jednocześnie w 2014 r. RPA była największym rynkiem zbytu dla mięsa drobiu z UE, gdzie wyeksportowano 313 tys. ton. Najwięcej na tamten rynek sprzedała Holandia, która dostarcza do RPA głównie mrożone elementy kurcząt z kością i ma największy udział w tej kategorii produktów.
Polska jest jednym z największych producentów drobiu w UE. W 2015 r. wywóz mięsa i podrobów z drobiu z naszego kraju zwiększył się w stosunku do poprzedniego roku o 18 proc. do ok. 840 tys. ton, a wartość eksportu wzrosła o 20 proc. i wyniosła ponad 1,6 mld euro. Głównym odbiorcą polskiego mięsa drobiowego były kraje UE (a zwłaszcza Niemcy), gdzie trafiło ok. 80 proc. wysyłek.
Produkcja mięsa drobiowego w ubiegłym roku wyniosła ok. 2,5 mln ton, w tym roku prawdopodobnie wzrośnie o ok. 10 proc.