"Puls Biznesu": Robaczek? - Mniam, mniam

Owady wkraczają na talerze, także w Polsce, informuje "Puls Biznesu". Największe szanse mają u sportowców, osób troszczących się o środowisko i szefów kuchni, którzy np. przyrządzą wykwintne danie z pasikonika.

13.11.2015 01:00

Białko owadzie zaczyna robić karierę. W Europie za 15 lat jego rynek będzie wart 230 mln brytyjskich funtów, przewidują analitycy New Nutrition Business. Wafle z białej czekolady i mrówek, granola ze świerszczami, burgery z robaków (wprowadziła je już holenderska sieć sklepów Jumbo) - to przysmaki niedalekiej przyszłości.

Także w Polsce. U nas też już pojawili się pionierzy owadziego białka. Firma Ronzo, łódzki start-up, założony przez Jacka Janickiego, sprzedaje przez internet batony z mąką ze świerszczy i właśnie szuka inwestora, by obsługiwać duże zamówienia i trafić na sklepowe półki w szerszym zakresie.

Insekty je na świecie ok. 2,5 mln ludzi, przede wszystkim w Azji i Afryce. A że mięso zwierząt będzie coraz droższe i nie wystarczy go dla wszystkich, powoli przyzwyczajajmy się do myśli, że chrząszcze i gąsiennice będą naszym potomnym musiały zastąpić schabowego.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)