Ta mozzarella jest "smerfna"!
We Włoszech przerażenie konsumentów wywołuje niemiecka mozzarella, która po otwarciu opakowania robi się niebieska. Sprawia to bakteria pseudomonas fluorescens. Pojawienie się takiego sera w kilku miastach Włoch wywołało oburzenie producentów prawdziwej mozzarelli.
22.06.2010 | aktual.: 22.06.2010 08:48
Niebieską mozzarellę wykryto najpierw w Turynie, potem pojawiła się w Trydencie, Bolonii i Bari. Specjalna jednostka karabinierów, zajmująca się kontrolą żywności, natychmiast ustaliła, że ser pochodzi z Niemiec. W kilku niezależnych od siebie laboratoriach zidentyfikowano przyczynę zmiany koloru po otwarciu opakowania, czyli w zetknięciu z tlenem: jest nią bakteria pseudomonas fluorescens, ta sama, która pojawia się na przykład w długo niezmienianej wodzie w wazonie.
Eksperci zapewniają, że niebieska mozzarella nie jest szkodliwa dla zdrowia. Jednak jej niezwykły kolor jest odpychający.
Włosi, poczynając od ministra rolnictwa i producentów serów po zwykłych konsumentów, są oburzeni faktem sprowadzania z zagranicy podróbki kolejnej włoskiej specjalności. Umożliwia to fakt, że nie ma tu obowiązku podawania kraju pochodzenia produktów mlecznych - poza samym mlekiem.