Uwaga! Bakteria w twarogu sernikowym
GIS ostrzega: w jednym z dostępnych na rynku twarogów sernikowych znalazła się bakteria Listeria monocytogenes. Producent podjął decyzję o wycofaniu produktu z rynku.
23.07.2018 17:52
Jak informuje w komunikacie GIS, bakterię wykryto w ramach kontroli właścicielskiej. "Zgodnie z przepisami prawa żywnościowego producent – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Radomsku poinformował organy urzędowej kontroli żywności – Inspekcję Weterynaryjną oraz konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu" – czytamy w dokumencie.
"Niniejszym informujemy, iż w trosce o bezpieczeństwo naszych konsumentów zdecydowaliśmy o wycofaniu produktu z rynku (…). Prosimy o zwrot zakupionych produktów oznaczonych w/w terminem przydatności do placówki, w której został zakupiony” – piszą w oświadczeniu prezes OSM Radomsko Mariusz Broniszewski i wiceprezes ds. skupu, transportu, obsługi i promocji Agata Kasperkiewicz.
Oto szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – „Twaróg sernikowy”
Opakowanie – 0.5 kg i 1 kg
Producent – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Radomsku
Numer partii: 2907185
Termin przydatności do spożycia: 29.07.2018
Bakterie Listeria monocytogenes wywołuje listeriozę. To podstępna choroba, ponieważ na początku, w okresie inkubacji, nie ma żadnych objawów.
Osoby z niską odpornością i seniorzy mogą przez nią ucierpieć na zapalenie opon mózgowych, mózgu czy sepsę. Listerioza jest też groźna dla kobiet w ciąży. Jej objawy są podobne do grypy, a konsekwencją może być obumarcie płodu lub występowanie listeriozy wrodzonej u noworodka.
Zapobieganie listeriozie to przede wszystkim przestrzeganie zasad higieny osobistej. Jej leczenie odbywa się za pomocą antybiotyków.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl