Trwa ładowanie...
euro
26-06-2009 16:53

Wzrost apetytu na ryzyko

Koniec tygodnia przebiega pod znakiem pozytywnych nastrojów na rynkach finansowych. Wczorajsze wystąpienie prezesa Rezerwy Federalnej przed Kongresem zostało dobrze przyjęte przez rynek.

Wzrost apetytu na ryzykoŹródło: TMS Brokers
d2bkm0h
d2bkm0h

W efekcie poprawy sentymentu inwestycyjnego obserwować można wzrosty na światowych giełdach oraz zwyżkujące ceny surowców. Rosnący apetyt na ryzyko skutkuje odwrotem inwestorów od dolara i jena. W okolicy godziny 16.00 za jedno euro trzeba było zapłacić 1,4100 dolara. Kurs EUR/USD wspierany był przez wzrosty na Wall Street, dochodząc dziś do górnego ograniczenia kanału wahań, w którym porusza się od blisko trzech tygodni. Na osłabianie się amerykańskiej waluty mogły mieć również wpływ wypowiedzi prezesa Ludowego Banku Chin, który sygnalizuje potrzebę stworzenia suwerennej waluty, niezależnej od sytuacji ekonomicznej emitenta, która mogłaby pełnić funkcję waluty rezerwowej. Sugestia ta była skierowana w stosunku do MFW, który zdaniem centralnego banku Chin powinien rozszerzyć zakres funkcji SDR. Bez większego echa przeszły dzisiejsze dane z USA na temat indeksu cen bazowych, który zgodnie z oczekiwaniami wyniósł 0,1%. Dziś również poznaliśmy drugi odczyt indeksu Uniwersytetu Michigan, obrazującego nastroje
amerykańskich konsumentów, którego wartość w czerwcu wyniosła 70,8 pkt.

W notowaniach EUR/PLN w dalszym ciągu możemy obserwować konsolidację. Około godziny 16.00 za jedno euro trzeba było zapłacić 4.5050 zł. Natomiast kurs USD/PLN pod koniec dzisiejszej sesji w Europie oscylował wokół poziomu oporu, będącego dolnym ograniczeniem kanału konsolidacji 3,2000 – 3,2800. Zaprezentowana dziś przez NBP projekcja inflacji oraz wzrostu gospodarczego nie wywarła istotnego wpływu na notowania polskiej waluty, który w dalszym ciągu pozostaje przede wszystkim pod wpływem globalnych nastrojów.

Michał Fronc
Joanna Pluta
Departament Analiz
DM TMS Brokers S.A.

d2bkm0h
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2bkm0h