Spożycie owoców i warzyw rośnie. Trend już niedługo się zmieni
Dzięki niskim cenom spożywamy coraz więcej owoców i warzyw, ale niestety ceny będą rosły, przez co spożycie spadnie - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
21.07.2015 | aktual.: 21.07.2015 15:12
Niskie ceny owoców i warzyw sprawiają, że wzrasta ich spożycie - twierdzą eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Niestety musimy przygotować się na podwyżki. A to sprawi, że przestaniemy się tak zdrowo odżywiać.
W ubiegłym roku ceny detaliczne owoców, warzyw oraz ich przetworów były niższe niż w sezonie poprzednim, a ich spadek był głębszy od średniego dla żywności i napojów bezalkoholowych. Najbardziej taniały jabłka, kapusta, kalafiory i ogórki.
Jak oceniają eksperci IERiGŻ, w wyniku spadku cen spożycie owoców świeżych i ich przetworów zwiększyło się w gospodarstwach domowych o 5 proc. do 44 kg w przeliczeniu na osobę, a konsumpcja warzyw i ich przetworów wzrosła z 58,7 do 59,5 kg/osobę. Niestety ten rok nie będzie już tak udany.
Jak obliczają eksperci Instytutu wyższe mogą być ceny detaliczne większości owoców, warzyw i ich przetworów, co zadecyduje o spadku ich spożycia w stosunku do poprzedniego roku.