Astarta chce uruchomić zakład przetwórstwa soi w IV kw.'13, wykorzysta 100 proc. jego mocy w '14

22.08. Warszawa (PAP) - Astarta, ukraińska spółka z sektora rolniczego, planuje uruchomić zakład przetwórstwa soi w czwartym kwartale 2013 roku. Całość swoich mocy produkcyjnych...

22.08.2012 | aktual.: 22.08.2012 16:38

22.08. Warszawa (PAP) - Astarta, ukraińska spółka z sektora rolniczego, planuje uruchomić zakład przetwórstwa soi w czwartym kwartale 2013 roku. Całość swoich mocy produkcyjnych mógłby on wykorzystywać już w 2014 roku - poinformował podczas telekonferencji prezes spółki, Viktor Ivanchyk.

"Oczekujemy, że zakład przetwórstwa soi będzie gotowy do produkcji w IV kwartale 2013 r. Na początku będzie on w stanie wykorzystywać jedynie 50-60 proc. swoich możliwości produkcyjnych. Jednak naszym celem na 2014 rok jest osiągnięcie 100 proc. mocy wytwórczych tego zakładu" - powiedział Ivanchyk.

Prezes poinformował, że w tym roku spółka przeznaczy na tę inwestycję ok. 10 mln USD, a pozostałe przewidziane na ten cel środki zostaną wydane w roku przyszłym. Zgodnie z wcześniejszymi informacjami, szacowany koszt całego projektu to 35 mln USD.

Ivanchyk dodał, że CAPEX spółki na cały 2012 r. wynosi 50-54 mln euro.

Astarta poinformowała o rozpoczęciu realizacji projektu budowy zakładu przetwórstwa soi w Globinie, w obwodzie połtawskim, w czerwcu tego roku. Inwestycja ma obejmować zakład produkcyjny o rocznych mocach przetwórczych na poziomie 220 tys. ton soi, elewator zdolny pomieścić 42 tys. ton soi oraz magazyny na wyroby gotowe.

Spółka informowała wcześniej, że realizacja inwestycji pomoże jej zwiększyć przychody, zdywersyfikować działalność i ograniczyć ryzyko walutowe. Dodatkowym atutem ma być synergia z segmentami rolnictwa i hodowli bydła. (PAP)

jow/ ana/

Źródło artykułu:PAP
spożywczyastarta holding nvastarta
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)