Browary pod kontrolą
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
skontrolowała 77 partii piwa pochodzących z 27 browarów. Niemal 25 procent
próbek nie miała wymaganych parametrów fizyko-chemicznych, a 43 procent było
źle oznakowanych.
17.09.2010 | aktual.: 27.09.2010 12:12
Inspektorzy sprawdzali zarówno jakość handlową piwa w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami, jak i deklaracją producenta. Piwo jest kategorią produktów, w której to producent decyduje, czy wyrób będzie spełniał wymagania normy polskiej czy też będzie wytwarzany zgodnie z recepturą własną (tzw. deklaracją producenta). Każdorazowo kontrola jakości handlowej obejmuje weryfikację trzech obszarów: cech organoleptycznych, parametrów fizyko-chemicznych i prawidłowości znakowania.
Na poddanych ekspertyzie 77 partii piwa stwierdzono nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych w przypadku 18 partii (tj. 23,4 procent). Dotyczyły one głównie zawyżonej i zaniżonej zawartości ekstraktu brzeczki podstawowej (8 partii) oraz zawyżonej i zaniżonej zawartości alkoholu etylowego (8 partii). W wyniku analiz laboratoryjnych piwa stwierdzono również nieprawidłowości w zakresie barwy piwa, kwasowości ogólnej oraz pienistości piwa (4 partie).
Niezgodne z przepisami znakowanie stwierdzono w 46 na 106 kontrolowanych partii piwa (tj. w 43,4 procent). Najczęściej stwierdzaną nieprawidłowością było poprzedzenie ilości nominalnej towaru paczkowanego nieprawidłowym wyrażeniem "Poj." lub "Obj." zamiast "Objętość netto" lub "Zawartość netto" oraz stosowanie niewłaściwej wysokości cyfr i liter do określania ilości nominalnej towaru.
W efekcie kontroli inspektorzy IJHARS wydali 7 decyzji nakazujących poddanie kontrolowanych partii piwa zabiegom mającym na celu doprowadzenie znakowania do wymogów określonych w przepisach. Ponadto w trzech przypadkach nałożyli kary pieniężne w kwocie 5 200 zł za wprowadzanie do obrotu artykułów zafałszowanych ze względu na błędne oznakowanie (w tym brak informacji o składniku alergennym - słodzie jęczmiennym) oraz złe parametry fizykochemiczne (zaniżona zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej w stosunku do deklaracji producenta). Dodatkowo wszczęli 20 postępowań administracyjnych i wydali 16 zaleceń pokontrolnych.
Autor: IP