Ceny żywności. Ulubione warzywo Polaków będzie droższe

Wysyp produkcji ziemniaków w zdecydowanej większości krajów Unii Europejskiej został zahamowany. Wzrosną natomiast ich ceny - nawet o 40 proc.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
W nadchodzącym sezonie ceny ziemniaków jadalnych w obrocie wolnorynkowym będą wyższe w porównaniu z sezonem bieżącym o 20-40 proc.
W nadchodzącym sezonie ceny ziemniaków jadalnych w obrocie wolnorynkowym będą wyższe w porównaniu z sezonem bieżącym o 20-40 proc. (East News)
WP

Według wstępnych prognoz World Potato Markets, publikowanych przez serwis agronews.com.pl, powierzchnia uprawy ziemniaków w UE-28 może wynieść ok. 1673 tys. ha, tj. o 3,5 proc. mniej niż w 2017 r.

W nadchodzącym sezonie ceny ziemniaków jadalnych w obrocie wolnorynkowym będą wyższe w porównaniu z sezonem bieżącym o 20-40 proc. - Średni poziom cen ziemniaków na rynku niemieckim jest prognozowany na 100 EUR za tonę, w Wlk. Brytanii - 170 EUR za tonę, we Francji - 130 EUR za tonę, a w Belgii i Holandii odpowiednio 50 i 70 EUR za tonę - wylicza portalowi Wiesław Dzwonkowski z IERiGŻ.

Są już polskie nowalijki

WP

W Polsce od kilku lat produkcja ziemniaków jest znacząco większa niż zapotrzebowanie rynku. To sprawia, że utrzymuje się niski poziom cen tego warzywa. Pogoda sprawiła, że opóźnienia w uprawie tych wczesnych przynajmniej częściowo zostały nadrobione. Jednak coraz większym problemem staje się niedobór opadów praktycznie w całym kraju, chociaż z różnym natężeniem, co może mieć negatywny wpływ na plony wczesnych odmian.

Ceny ziemniaków w Polsce utrzymują się na bardzo niskim, stabilnym poziomie.

WP
fresh-market.pl
Podziel się

Jak czytamy w serwisie agronews, dla producentów ziemniaków jest to jedna z najgorszych końcówek sezonu w ostatnich dziesięciu latach. Popyt jest wciąż niewielki, a w okresie długiego weekendu majowego handel hurtowy był mocno ograniczony.

Jak wynika z badania przeprowadzonego w ramach kampanii "Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz", warzywa te lubi aż ponad 80 proc. ankietowanych Polaków. W największym stopniu są one doceniane za smak (67 proc.), szerokie zastosowanie w kuchni (51 proc.), domowy charakter, jaki nadają potrawom (43 proc.), oraz pożywność (40 proc.).

WP
WP
WP