Trwa ładowanie...
alkohol
19-05-2014 05:10

Cydru trudne początki

Coraz większą popularnością cieszy się w naszym kraju cydr, czyli napój alkoholowy powstały z jabłek, o zawartości alkoholu wynoszącej od 2 do 7 proc. - czytamy w "Gazecie Wyborczej".

Cydru trudne początkiŹródło: materiały prasowe/KP
d38swyz
d38swyz

W 2013 r. w Polsce sprzedano 2 mln litrów cydru. W tym roku może to być od kilku do kilkunastu razy więcej. Zdaniem przedstawicieli firmy +H2O, jednego z pionierów produkcji cydru w Polsce, to efekt m.in. częstych wizyt Polaków w W. Brytanii i krajach skandynawskich, gdzie spożywa się najwięcej cydru w Europie.

Zdaniem ekspertów sprzedaż cydru na polskim rynku pod koniec tej dekady może nawet przekroczyć 50 mln litrów rocznie. Są z tym jednak pewne problemy, o czym w "Gazecie Wyborczej".

d38swyz
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d38swyz