WAŻNE
TERAZ

Sędzia Iwaniec zawieszony. Minister Żurek o powodach decyzji

Ile będzie kosztował cukier?

Eksperci uważają, że w sezonie 2011/2012 światowa produkcja cukru będzie wyższa niż spożycie. W 2012 r. cukier powinien być znacznie tańszy niż rok wcześniej - poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA).

Obraz
Źródło zdjęć: © SXC | JadeGordon

Szacuje się, że produkcja cukru ma wynieść sezonie 2011/2012 r. (trwa on od października br. do września 2012 r.) 168,5-182,2 mln ton, a konsumpcja 162-176,3 mln ton. Analitycy uważają, że drugi sezon z rzędu światowy bilans cukru będzie się charakteryzować nadwyżką produkcyjną, która powinna spowodować spadek cen tego surowca.

W 2011 r. na światowych giełdach duża była zmienność notowań cukru. Cukier biały dwukrotnie bił cenowe rekordy - najpierw w lutym osiągając 884,5 USD za tonę, potem w lipcu - 876,3 USD/t. Podobnie zachowywały się notowania cukru surowego, które w lutym były najwyższe od 30 lat (778,4 USD/t). Od lipca br. ceny cukru spadały. Pod koniec listopada br. cukier rafinowany (biały) potaniał do 598 USD/t, a nierafinowany (surowy) do 505 USD/t. Spadki od rekordowych notowań wyniosły odpowiednio 32 i 35 proc.

Na tegoroczne ceny cukru miał wpływ m.in. spadek jego produkcji w Brazylii i problemy z wywozem oraz brak decyzji władz Indii w sprawie wywozu cukru z tego kraju. Na poziom notowań wpływ miały także problemy finansowe strefy euro i USA.

Analitycy FAMMU/FAPA uważają, że w 2012 r. na poziom cen tego surowca będą wpływać dane makroekonomiczne z największych na świecie gospodarek, kurs dolara i ceny ropy. Z powodu korzystnego bilansu cukru można się spodziewać, że będzie on tańszy w przyszłym niż w 2011 roku. Jednak stosunkowo niskie zapasy mogą spowodować, że jego ceny na giełdach będą skakały.

Departament Rolnictwa USA (USDA) prognozuje, że światowa produkcja cukru w sezonie 2011/12 wzrośnie o 5 proc., do blisko 168,5 mln ton w przeliczeniu na cukier surowy. Największym ośrodkiem jego produkcji na świecie pozostanie Azja, gdzie wytwarza się 38 proc. cukru (64,4 mln ton). W Indiach wytwarza się 17 proc. światowej produkcji cukru, w Chinach - 7 proc., a w Tajlandii - 6 proc.

Drugie miejsce pod względem produkcji zajmuje Ameryka Południowa (28 proc.), gdzie zostanie wytworzone ok. 47,3 mln ton cukru. Europejska produkcja cukru stanowi 14 proc. produkcji światowej (w tym 9 proc. w UE).

Produkcja cukru w UE-27 w sezonie 2011/12 została oszacowana na 15,3 mln ton w przeliczeniu na cukier surowy i będzie o ponad 1 proc. większa niż w poprzednim sezonie. Komisja Europejska ocenia, że w sezonie 2011/12 produkcja cukru w Unii wyniesie 17,827 mln ton, co oznacza, że poza limitem zostanie wytworzone aż 4,87 mln ton, czyli dwa razy więcej niż sezon wcześniej. Największe nadwyżki będą udziałem Francji - 1,7 mln ton, i Niemiec - 1,6 mln ton.

KE szacuje, że produkcja w Polsce wzrośnie do 1,71 mln ton, a nadwyżka produkcyjna wyniesie 305 tys. ton. Kwota produkcyjna dla naszego kraju wynosi ok. 1,4 mln ton.

Cukier na świecie wytwarza się głównie z trzciny cukrowej. Z buraków powstaje zaledwie 20 proc. światowej ilości cukru. Według amerykańskich analityków, w tym sezonie jego produkcja wzrośnie dzięki większemu przerobowi buraków w Rosji i na Ukrainie. Jednak w ciągu ostatnich 20 lat produkcja cukru buraczanego spadła o 17 proc.

Spożycie cukru na świecie systematycznie rośnie i nie charakteryzuje się tak gwałtownymi skokami jak produkcja - informuje FAMMU/FAPA. W ocenie USDA, w sezonie 2011/12 spożycie cukru wzrośnie na świecie o 2 proc. i przekroczy nieznacznie 162 mln ton. Największym konsumentem cukru jest Azja, gdzie zjada się go rocznie ok. 68 mln ton, co stanowi 42 proc. światowego spożycia. Najwięcej zużywa się cukru w Indiach - 26,5 mln ton (16 proc.). W Chinach i Brazylii zużycie wynosi po 8 proc. spożycia globalnego, w USA - 6 proc., a w Rosji - 4 proc. W UE konsumuje się około 17,5 mln ton cukru, czyli 11 proc. światowego spożycia.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

"Złote kolby" w kukurydzy i podpalenie. Dramat rolnika z Kujaw
"Złote kolby" w kukurydzy i podpalenie. Dramat rolnika z Kujaw
Zmiany w Allegro. Pracownicy rozczarowani. Rzecznik wyjaśnia
Zmiany w Allegro. Pracownicy rozczarowani. Rzecznik wyjaśnia
Chciała wynająć mieszkanie. "Właściciele poszaleli". Oto stawki
Chciała wynająć mieszkanie. "Właściciele poszaleli". Oto stawki
Inspektorki ZUS podtruwały koleżankę z pracy? "Jesteśmy wstrząśnięci"
Inspektorki ZUS podtruwały koleżankę z pracy? "Jesteśmy wstrząśnięci"
Upada znana niemiecka firma rybna. Pogrążyła ją bakteria
Upada znana niemiecka firma rybna. Pogrążyła ją bakteria
Te miasta podnoszą opłaty za śmieci. Niektórzy zapłacą 1,8 tys. zł
Te miasta podnoszą opłaty za śmieci. Niektórzy zapłacą 1,8 tys. zł
Sezon grzewczy w Krakowie z problemami. "Mamy natłok zgłoszeń"
Sezon grzewczy w Krakowie z problemami. "Mamy natłok zgłoszeń"
Primark otworzy nowy sklep w Polsce. Szuka pracowników. Jakie zarobki?
Primark otworzy nowy sklep w Polsce. Szuka pracowników. Jakie zarobki?
Papierosy spadały z nieba na Podlasiu. Zatrzymani Białorusini i Polacy
Papierosy spadały z nieba na Podlasiu. Zatrzymani Białorusini i Polacy
Trwają kontrole na wsiach. Co sprawdzają inspektorzy?
Trwają kontrole na wsiach. Co sprawdzają inspektorzy?
Od 1 października sklepy mogą doliczać nową opłatę. To trzeba wiedzieć
Od 1 października sklepy mogą doliczać nową opłatę. To trzeba wiedzieć
Ukradła kwiaty warte 55 tys. zł. Tak się tłumaczy
Ukradła kwiaty warte 55 tys. zł. Tak się tłumaczy