Trwa ładowanie...
święta
06-12-2012 06:15

Karp w tym roku nie podrożeje

Nie będzie problemów z zakupem karpia na święta Bożego Narodzenia, ryby mogą być nawet tańsze niż w ubiegłym roku - powiedział PAP prezes Towarzystwa Promocji Ryb "Pan Karp" Zbigniew Szczepański.

Karp w tym roku nie podrożejeŹródło: AFP
d3ybyo9
d3ybyo9

Według Szczepańskiego, krajowa produkcja karpi szacowana jest w tym roku na ok. 15 tys. ton, czyli będzie mniej więcej taka, jak w 2011 r. Ta ilość nie pokrywa krajowego zapotrzebowania, wiec jak co roku potrzebny będzie import.

W ubiegłym roku do Polski sprowadzono ok. 3 tys. ton karpi, głównie z Czech, Litwy oraz Węgier.

W kraju zjadamy rocznie ok. 18-19 tys. ton tej ryby, ale 90 proc. konsumpcji przypada na okres świąteczno-noworoczny i taka tendencja utrzymuje się od lat - zaznaczył Szczepański. Prezes uważa, że w tym roku karp może być nawet tańszy niż przed rokiem, gdyż jego ceny hurtowe są niższe.

- Gdyby handlowcy utrzymali marże na podobnym poziomie jak w 2011 r., to karp w handlu detalicznym powinien być o 1-1,5 zł tańszy - powiedział Szczepański. Według niego, obecnie karp w hurcie kosztuje 9,5-10,5 zł za kg. W dużych supermarketach może więc kosztować 12-13 zł za kg. Natomiast będzie droższy w małych sklepach - cena może tam być na poziomie 15-17 zł/kg.

d3ybyo9

Szczepański przekonywał, że karp jest bardzo smaczną rybą, którą jednak trzeba nauczyć się przyrządzać. Zdaniem Szczepańskiego najlepsze są środkowe części ryby, gdzie ości są na tyle duże, że łatwo je usunąć. - Im większa ryba, tym lepsza - dobry karp powinien mieć nie mniej niż 1,5 kg wagi - podkreślił.

W ubiegłym roku średnia cena detaliczna karpia wyniosła 14,19 zł za kg; w tym roku ceny ryb z polskich hodowli mogą być na tym samym poziomie - poinformowała Jadwiga Seremak-Bulge z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W ocenie Instytutu, spadnie spożycie tej ryby. W 2011 było to 0,47 kg na osobę, w tym roku może wynieść 0,43 kg na osobę.

d3ybyo9
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ybyo9