Kastrowane mięso w Biedronce. Sieć z nową ofertą
Już od 16 grudnia w ofercie sklepów Biedronka pojawi się relikt staropolskiej kuchni, czyli... kastrowany kogut.
16.12.2019 11:46
Wraca moda na tradycyjną kuchnię, zatem nic dziwnego, że popularna sieć spożywcza przed świętami oferuje swoim klientom przysmak rodem z magnackich stołów - kapłona.
Kapłon to wykastrowany (pod znieczuleniem) w 8 tygodniu życia kogut, ubijany z reguły w okolicach 8 miesiąca życia. W Polsce od 2008 roku kapłonowanie jest legalne. Dzięki temu zabiegowi kogut ma większy przyrost masy mięśniowej i tłuszczowej niż jego niekastrowany odpowiednik.
W porównaniu ze zwykłym kogutem kapłon ma małe dzwonki i grzebień, a jego mięso jest ponoć wyjątkowo miękkie, soczyste i nieporównywalne z niczym innym. Przysmak ten był bardzo popularny na stołach Jana III Sobieskiego.
Oferta jest o tyle ciekawa, że normalnie cena kapłona jest w okolicy 80-100 zł za 1 kg. W ofercie Biedronki jest to niecałe 25 zł/kg.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Wielki test barszczy ze sklepu. Czy warto pójść na skróty i kupić na Wigilię "gotowca"?