Kastrowane mięso w Biedronce. Sieć z nową ofertą

Już od 16 grudnia w ofercie sklepów Biedronka pojawi się relikt staropolskiej kuchni, czyli... kastrowany kogut.

Kastrowane mięso w Biedronce. Sieć z nową ofertą
Źródło zdjęć: © wikipedia.org | Anna Frodesiak
Aleksandra Łukasiewicz

16.12.2019 11:46

Wraca moda na tradycyjną kuchnię, zatem nic dziwnego, że popularna sieć spożywcza przed świętami oferuje swoim klientom przysmak rodem z magnackich stołów - kapłona.

Obraz
© Biedronka.pl | biedronka

Kapłon to wykastrowany (pod znieczuleniem) w 8 tygodniu życia kogut, ubijany z reguły w okolicach 8 miesiąca życia. W Polsce od 2008 roku kapłonowanie jest legalne. Dzięki temu zabiegowi kogut ma większy przyrost masy mięśniowej i tłuszczowej niż jego niekastrowany odpowiednik.

W porównaniu ze zwykłym kogutem kapłon ma małe dzwonki i grzebień, a jego mięso jest ponoć wyjątkowo miękkie, soczyste i nieporównywalne z niczym innym. Przysmak ten był bardzo popularny na stołach Jana III Sobieskiego.

Oferta jest o tyle ciekawa, że normalnie cena kapłona jest w okolicy 80-100 zł za 1 kg. W ofercie Biedronki jest to niecałe 25 zł/kg.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Wielki test barszczy ze sklepu. Czy warto pójść na skróty i kupić na Wigilię "gotowca"?

Źródło artykułu:WP Finanse
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (68)