Od wczoraj można dodawać proszek z larw owadów do jedzenia. Nowe prawo

Proszek z larw mącznika młynarka będzie można stosować w żywności sprzedawanej w Unii Europejskiej. Nowy dodatek będzie mógł pojawić się m.in. w pieczywie, ciastkach i serach. To efekt rozporządzenia opublikowanego przez Komisję Europejską.

Sklep we WrocławiuSklep we Wrocławiu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Bartlomiej Magierowski
oprac.  AS

"Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie wykonawcze (UE 2025/89) z dnia 20 stycznia 2025 r. zezwalające na wprowadzanie na rynek proszku z całych larw Tenebrio molitor (mącznik młynarek) poddanego działaniu promieniowania UV jako nowej żywności" - pisze Portal Spożywczy.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznał, że proszek nie będzie zagrażał zdrowiu konsumentów i spełnia warunki wprowadzenia na rynek. Etykiety produktów z zawartością nowego składnika będą musiały informować kupujących o możliwości wystąpienia reakcji alergicznych u osób uczulonych na skorupiaki i roztocza kurzu domowego.

"Nowe przepisy weszły w życie 10 lutego 2025 r. przez 5 lat produkcją tej żywności będzie mogła zajmować się tylko jedna firma - Nutri’Earth" - czytamy w serwisie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Arabowie już zmienili Zakopane. Prowadzi biznes specjalnie pod nich

Owady przyszłością rynku spożywczego?

Ekonomista Adam Gwiazda zauważył w opublikowanym niedawno wpisie w mediach społecznościowych, że decyzja podjęta przez Komisję Europejską jest zgodna z polityką realizowaną przez FAO, która promuje owady jako bardziej zrównoważone środki białka. Do listy zaakceptowanych produktów oprócz mącznika młynarka, zaliczono również świerszcze domowe oraz szarańczę wędrowną, zarówno w postaci mrożonej, suszonej, jak i sproszkowanej.

Według Światowego Forum Ekonomicznego, owady mają potencjał do wspierania działań przeciwko zmianom klimatycznym, oferując alternatywne źródła białka. W kategorii "novel food", czyli nowej żywności, mieszczą się nie tylko owady, ale także algi i produkty wytwarzane przy użyciu zaawansowanych technologii.

"Rzeczpospolita" zwracała uwagę, że polskie sklepy już teraz oferują produkty z owadów, takie jak batony proteinowe zawierające świerszcze oraz chipsy z dodatkiem mączników.

Wybrane dla Ciebie

Zamknięcie granicy z Białorusią. Ci przedsiębiorcy mają z tym problem
Zamknięcie granicy z Białorusią. Ci przedsiębiorcy mają z tym problem
Setki milionów długów. Ogromny problem sezonowej gastronomii
Setki milionów długów. Ogromny problem sezonowej gastronomii
Senior wciąż nie daje znaku. Rodzina oskarża dom pomocy
Senior wciąż nie daje znaku. Rodzina oskarża dom pomocy
Przymrozki zdemolowały polskie sady. "Tanio nie będzie"
Przymrozki zdemolowały polskie sady. "Tanio nie będzie"
Takie ryby jechały do nas z Rosji. Natychmiastowa reakcja służb
Takie ryby jechały do nas z Rosji. Natychmiastowa reakcja służb
Padła "szóstka" w Lotto. Zwycięzca zdobył najwyższą wygraną w tym roku
Padła "szóstka" w Lotto. Zwycięzca zdobył najwyższą wygraną w tym roku
Nowy bon turystyczny. Startuje w Światowy Dzień Turystyki
Nowy bon turystyczny. Startuje w Światowy Dzień Turystyki
Idziesz po kredyt do banku? Oto jakie dokumenty musisz przygotować
Idziesz po kredyt do banku? Oto jakie dokumenty musisz przygotować
Niemcy muszą wybudować 71 takich elektrowni w 10 lat. Oto dlaczego
Niemcy muszą wybudować 71 takich elektrowni w 10 lat. Oto dlaczego
Postawiła całą policję w mieście na nogi. Oto ile będzie to kosztować
Postawiła całą policję w mieście na nogi. Oto ile będzie to kosztować
Oto koszt remontu w 2025 r. Ceny zbliżają się do kosztów zakupu
Oto koszt remontu w 2025 r. Ceny zbliżają się do kosztów zakupu
Śląskie huty dociśnięte do ściany. Tyle osób może pożegnać się z pracą
Śląskie huty dociśnięte do ściany. Tyle osób może pożegnać się z pracą