Od wczoraj można dodawać proszek z larw owadów do jedzenia. Nowe prawo
Proszek z larw mącznika młynarka będzie można stosować w żywności sprzedawanej w Unii Europejskiej. Nowy dodatek będzie mógł pojawić się m.in. w pieczywie, ciastkach i serach. To efekt rozporządzenia opublikowanego przez Komisję Europejską.
"Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie wykonawcze (UE 2025/89) z dnia 20 stycznia 2025 r. zezwalające na wprowadzanie na rynek proszku z całych larw Tenebrio molitor (mącznik młynarek) poddanego działaniu promieniowania UV jako nowej żywności" - pisze Portal Spożywczy.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznał, że proszek nie będzie zagrażał zdrowiu konsumentów i spełnia warunki wprowadzenia na rynek. Etykiety produktów z zawartością nowego składnika będą musiały informować kupujących o możliwości wystąpienia reakcji alergicznych u osób uczulonych na skorupiaki i roztocza kurzu domowego.
"Nowe przepisy weszły w życie 10 lutego 2025 r. przez 5 lat produkcją tej żywności będzie mogła zajmować się tylko jedna firma - Nutri’Earth" - czytamy w serwisie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Arabowie już zmienili Zakopane. Prowadzi biznes specjalnie pod nich
Owady przyszłością rynku spożywczego?
Ekonomista Adam Gwiazda zauważył w opublikowanym niedawno wpisie w mediach społecznościowych, że decyzja podjęta przez Komisję Europejską jest zgodna z polityką realizowaną przez FAO, która promuje owady jako bardziej zrównoważone środki białka. Do listy zaakceptowanych produktów oprócz mącznika młynarka, zaliczono również świerszcze domowe oraz szarańczę wędrowną, zarówno w postaci mrożonej, suszonej, jak i sproszkowanej.
Według Światowego Forum Ekonomicznego, owady mają potencjał do wspierania działań przeciwko zmianom klimatycznym, oferując alternatywne źródła białka. W kategorii "novel food", czyli nowej żywności, mieszczą się nie tylko owady, ale także algi i produkty wytwarzane przy użyciu zaawansowanych technologii.
"Rzeczpospolita" zwracała uwagę, że polskie sklepy już teraz oferują produkty z owadów, takie jak batony proteinowe zawierające świerszcze oraz chipsy z dodatkiem mączników.