Od wczoraj można dodawać proszek z larw owadów do jedzenia. Nowe prawo

Proszek z larw mącznika młynarka będzie można stosować w żywności sprzedawanej w Unii Europejskiej. Nowy dodatek będzie mógł pojawić się m.in. w pieczywie, ciastkach i serach. To efekt rozporządzenia opublikowanego przez Komisję Europejską.

Sklep we WrocławiuSklep we Wrocławiu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Bartlomiej Magierowski
oprac.  AS

"Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie wykonawcze (UE 2025/89) z dnia 20 stycznia 2025 r. zezwalające na wprowadzanie na rynek proszku z całych larw Tenebrio molitor (mącznik młynarek) poddanego działaniu promieniowania UV jako nowej żywności" - pisze Portal Spożywczy.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznał, że proszek nie będzie zagrażał zdrowiu konsumentów i spełnia warunki wprowadzenia na rynek. Etykiety produktów z zawartością nowego składnika będą musiały informować kupujących o możliwości wystąpienia reakcji alergicznych u osób uczulonych na skorupiaki i roztocza kurzu domowego.

"Nowe przepisy weszły w życie 10 lutego 2025 r. przez 5 lat produkcją tej żywności będzie mogła zajmować się tylko jedna firma - Nutri’Earth" - czytamy w serwisie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Arabowie już zmienili Zakopane. Prowadzi biznes specjalnie pod nich

Owady przyszłością rynku spożywczego?

Ekonomista Adam Gwiazda zauważył w opublikowanym niedawno wpisie w mediach społecznościowych, że decyzja podjęta przez Komisję Europejską jest zgodna z polityką realizowaną przez FAO, która promuje owady jako bardziej zrównoważone środki białka. Do listy zaakceptowanych produktów oprócz mącznika młynarka, zaliczono również świerszcze domowe oraz szarańczę wędrowną, zarówno w postaci mrożonej, suszonej, jak i sproszkowanej.

Według Światowego Forum Ekonomicznego, owady mają potencjał do wspierania działań przeciwko zmianom klimatycznym, oferując alternatywne źródła białka. W kategorii "novel food", czyli nowej żywności, mieszczą się nie tylko owady, ale także algi i produkty wytwarzane przy użyciu zaawansowanych technologii.

"Rzeczpospolita" zwracała uwagę, że polskie sklepy już teraz oferują produkty z owadów, takie jak batony proteinowe zawierające świerszcze oraz chipsy z dodatkiem mączników.

Źródło artykułu: WP Finanse

Wybrane dla Ciebie

Hit internetu. Kaufland wprowadził butelkę omijającą nowe prawo
Hit internetu. Kaufland wprowadził butelkę omijającą nowe prawo
Takie ryby jechały do nas z Rosji. Służby wykryły poważny błąd
Takie ryby jechały do nas z Rosji. Służby wykryły poważny błąd
Nowe zasady dla rolników. Państwo spłaci dług, ale zabierze ziemię
Nowe zasady dla rolników. Państwo spłaci dług, ale zabierze ziemię
Najlepiej płatne kierunki studiów w Polsce. Zarobki sięgają 15 tys. zł
Najlepiej płatne kierunki studiów w Polsce. Zarobki sięgają 15 tys. zł
UE inwestuje miliardy w drogi i kolej. Oto czym jest TEN-T
UE inwestuje miliardy w drogi i kolej. Oto czym jest TEN-T
Przelewy w Polsce. Od takiej kwoty bank zawiadomi skarbówkę
Przelewy w Polsce. Od takiej kwoty bank zawiadomi skarbówkę
Aldi zmienia zdanie. Nowe podejście do kas i promocji
Aldi zmienia zdanie. Nowe podejście do kas i promocji
Polskie gruszki nareszcie w marketach. Oto ceny naszych owoców
Polskie gruszki nareszcie w marketach. Oto ceny naszych owoców
Ukraińcy nadal mogą pracować na polskiej wsi. Legalny pobyt wydłużony
Ukraińcy nadal mogą pracować na polskiej wsi. Legalny pobyt wydłużony
Nowa opłata od jutra? Lidl i Biedronka zabierają głos
Nowa opłata od jutra? Lidl i Biedronka zabierają głos
Księża seniorzy żyją w bogactwie? Oto ich emerytury
Księża seniorzy żyją w bogactwie? Oto ich emerytury
Owinęli wokół palca. Oszuści ukradli ponad milion złotych mężczyźnie
Owinęli wokół palca. Oszuści ukradli ponad milion złotych mężczyźnie