Od wczoraj można dodawać proszek z larw owadów do jedzenia. Nowe prawo

Proszek z larw mącznika młynarka będzie można stosować w żywności sprzedawanej w Unii Europejskiej. Nowy dodatek będzie mógł pojawić się m.in. w pieczywie, ciastkach i serach. To efekt rozporządzenia opublikowanego przez Komisję Europejską.

Sklep we WrocławiuSklep we Wrocławiu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Bartlomiej Magierowski
oprac.  AS

"Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie wykonawcze (UE 2025/89) z dnia 20 stycznia 2025 r. zezwalające na wprowadzanie na rynek proszku z całych larw Tenebrio molitor (mącznik młynarek) poddanego działaniu promieniowania UV jako nowej żywności" - pisze Portal Spożywczy.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznał, że proszek nie będzie zagrażał zdrowiu konsumentów i spełnia warunki wprowadzenia na rynek. Etykiety produktów z zawartością nowego składnika będą musiały informować kupujących o możliwości wystąpienia reakcji alergicznych u osób uczulonych na skorupiaki i roztocza kurzu domowego.

"Nowe przepisy weszły w życie 10 lutego 2025 r. przez 5 lat produkcją tej żywności będzie mogła zajmować się tylko jedna firma - Nutri’Earth" - czytamy w serwisie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Arabowie już zmienili Zakopane. Prowadzi biznes specjalnie pod nich

Owady przyszłością rynku spożywczego?

Ekonomista Adam Gwiazda zauważył w opublikowanym niedawno wpisie w mediach społecznościowych, że decyzja podjęta przez Komisję Europejską jest zgodna z polityką realizowaną przez FAO, która promuje owady jako bardziej zrównoważone środki białka. Do listy zaakceptowanych produktów oprócz mącznika młynarka, zaliczono również świerszcze domowe oraz szarańczę wędrowną, zarówno w postaci mrożonej, suszonej, jak i sproszkowanej.

Według Światowego Forum Ekonomicznego, owady mają potencjał do wspierania działań przeciwko zmianom klimatycznym, oferując alternatywne źródła białka. W kategorii "novel food", czyli nowej żywności, mieszczą się nie tylko owady, ale także algi i produkty wytwarzane przy użyciu zaawansowanych technologii.

"Rzeczpospolita" zwracała uwagę, że polskie sklepy już teraz oferują produkty z owadów, takie jak batony proteinowe zawierające świerszcze oraz chipsy z dodatkiem mączników.

Wybrane dla Ciebie
Tragedia w Częstochowie. Nie żyje pracownik huty
Tragedia w Częstochowie. Nie żyje pracownik huty
Chcesz mieć 6 tys. zł emerytury? Oto ile musisz zarabiać
Chcesz mieć 6 tys. zł emerytury? Oto ile musisz zarabiać
Jak zrozumieć rachunek za prąd? Oto najważniejsze elementy
Jak zrozumieć rachunek za prąd? Oto najważniejsze elementy
Polacy szturmują urzędy. 500 zł kary dziennie za spóźniony wniosek
Polacy szturmują urzędy. 500 zł kary dziennie za spóźniony wniosek
Bas niezgody. Spór mieszkańców apartamentowców z klubem fitness
Bas niezgody. Spór mieszkańców apartamentowców z klubem fitness
Te grzyby kosztują 4 tys. zł. Podpowiada, gdzie je sadzić
Te grzyby kosztują 4 tys. zł. Podpowiada, gdzie je sadzić
Koniec zakładu z grupy polskiego miliardera. Wypłacili ogromne bonusy
Koniec zakładu z grupy polskiego miliardera. Wypłacili ogromne bonusy
Niektórzy będą mogli uniknąć podatku od spadku. Rząd ma nowy pomysł
Niektórzy będą mogli uniknąć podatku od spadku. Rząd ma nowy pomysł
Bez uprawnień, bez poszanowania zasad. Rolniczka w rękach policji
Bez uprawnień, bez poszanowania zasad. Rolniczka w rękach policji
Zakazane przy cukrzycy. Polacy kupują je na potęgę
Zakazane przy cukrzycy. Polacy kupują je na potęgę
Nie rozbił kumulacji, a wygrał w Eurojackpot. Oto nagroda Polaka
Nie rozbił kumulacji, a wygrał w Eurojackpot. Oto nagroda Polaka
Wydano ostrzeżenie przed syropem. Zgony dzieci w Indiach
Wydano ostrzeżenie przed syropem. Zgony dzieci w Indiach