Trwa ładowanie...

Mąka już drożeje

To rezultat gorszych zbiorów zbóż na całym świecie, nie tylko w Polsce.

Mąka już drożejeŹródło: Jupiterimages
d284sac
d284sac

Mąka w najbliższym roku podrożeje nawet o 25-30 proc. w stosunku do cen z poprzedniego sezonu - ocenia na łamach "Parkietu" Jerzy Kuchciak, prezes Dolnośląskich Młynów.

Równocześnie ze złymi zbiorami obserwujemy wzrost pogłowia zwierząt - głównych konsumentów ziarna. Dlatego również zdaniem innych ekspertów wzrost cen mąki jest nieunikniony.

W produkcji pieczywa koszty zakupu mąki nie są wysokie, więc chleb czy bułki nie zdrożeją w takim stopniu jak produkt, z którego są wypiekane. Znaczniejszego wzrostu cen można natomiast oczekiwać w stosunku do makaronów. W tym przypadku mąka stanowi nawet 50-70 proc. kosztów produkcji.

Autor: LP

d284sac
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d284sac

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj