Mamy za dużo buraków

Zbiory buraków cukrowych w tym roku były wysokie - 11,7 mln ton. A to oznacza znaczny wzrost produkcji cukru, ale też duże zmartwienie dla cukrowni, które przekroczą narzucone przez UE limity - donosi "Nasz Dziennik".

Mamy za dużo buraków
Źródło zdjęć: © SXC | JadeGordon

19.12.2012 | aktual.: 19.12.2012 06:32

Jak podał Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, buraków było nie tylko dużo, ale były też dobrej jakości.

Dlatego według wyliczeń ekspertów produkcja cukru wyniesie 1 mln 850 tys. ton, czyli aż o blisko 450 tys. ton więcej niż krajowa kwota cukrowa, czyli limit produkcji przyznany Polsce przez Komisję Europejską.

- Podobnie jak w poprzednim sezonie wystąpi problem z zagospodarowaniem cukru pozakwotowego - mówi Piotr Szajner z IERiGŻ. Możliwe jest eksportowanie takiego surowca do krajów spoza UE, KE może też zezwolić na sprzedaż części nadwyżek na rynku unijnym, ale nie ma szans, by tak zagospodarować całą nadwyżkę.

Dlatego cukrownie pewnie zaliczą część produkcji z tego sezonu na poczet przyszłego - 2013-14, ale wtedy będą zmuszone do zmniejszenia ilości odbieranych od rolników buraków, by niższa była też produkcja cukru. Wówczas plantatorzy muszą się liczyć z niższą kontraktacją i mniejszymi wpływami gotówki za sprzedane buraki.

Źródło artykułu:PAP
cukierburakisprzedaż
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)