McDonald's
McDonald's to amerykańska sieć restauracji fast food, serwująca hamburgery. Została założona w 1940 roku.
Historia, założyciele
McDonald's zostało założone w 1940 roku przez Richarda i Maurice McDonald jako restauracja barbecue. Pierwszy lokal był w San Bernardino w Kalifornii. W 1948 roku zmienili profil restauracji koncentrując się na serwowaniu hamburgerów. Pierwsza restauracja na licencji franczyzy została otwarta w 1953 roku w Phoenix w Arizonie.
W 1955 Raymond Albert Kroc założył firmę Franchise Realty Corporation i otworzył pierwszą restaurację pod szyldem Mcdonald's. Niektórzy twierdzą, że tak naprawdę to on był prawdziwym założycielem sieci restauracji. Rzecznik McDonalds, Chuck Eberling, wypowiadał się, że Richard i Maurice McDonald's z pewnością są pionierami i pomogli stworzyć branżę fast food, ale to Kroc jest przedsiębiorcą, który stworzył McDonald's Corporation. Kroc usprawnił system działania restauracji, jednak proponowane przez niego zmiany nie do końca spotkały się z aprobatą braci McDonald's.
W 1961 biznesmen namówił braci do odsprzedania mu firmy za 2,7 milionów dolarów. Od 1966 roku firma jest notowana na Nowojorskiej Giełdzie Papierów Wartościowych jako McDonald's Corporation. W latach 70. sieć restauracji McDonald's rozwijała się bardzo prężnie, stopniowo wprowadzano nowe dania do menu i tworzono nowe rodzaje punktów sieciowych. W latach 90. powstawały także kolejne zagraniczne filie w Europie i Azji kosztem ekspansji w Stanach Zjednoczonych. W 1990 roku otworzono pierwszą restaurację w Chinach (w Dongmen w Shenzhen), a w 1993 w Izraelu (w Tel Awiwie)
Właściciel
Sieć McDonald's należy do McDonald's Corporation. Jej obecnym CEO jest od 2015 roku Steve Easterbrook.
Działalność
McDonald's jest jedną z największych sieci restauracji. Przede wszystkim podaje hamburgery, cheeseburgery i frytki, ale dodatkowo serwuje ofertę śniadaniową, napoje, milkshake'i i desery. Oferuje możliwość zjedzenia posiłku w restauracji lub wzięcia go na wynos. Posiada także punkty McDrive, które są zlokalizowane w pobliżu autostrad, dróg szybkiego ruchu i często uczęszczanych tras z dużym zagęszczeniem ruchu. Punkty te oferują tylko jedzenie na wynos, bez możliwości zatrzymania się w restauracji, choć często są też położone tuż obok zwykłej restauracji McDonald's. Od 1993 roku funkcjonują także kawiarnie McCafé. Coraz popularniejsze są także punkty McEspress, zlokalizowane w centrach handlowych.
Od 1994 roku w restauracjach McDonald's obowiązuje zakaz palenia.
McDonald's jest największym w Stanach Zjednoczonych prywatnym właścicielem placów zabaw i jednym z największych nabywców wieprzowiny, wołowiny, ziemniaków i jabłek. Obecnie dyrektorem generalnym firmy jest Stephen J. Easterbrook.
Liczba placówek
McDonald's ma obecnie prawie 37 tysięcy restauracji w 120 krajach na całym świecie. Funkcjonuje około 5,5 tysiąca restauracji firmowych i ponad 31 tysięcy lokali franczyzowych.
Wartość
Magazyn Forbes szacuje wartość McDonald's na 106,4 miliardy dolarów. Najwięcej dochodów generuję restauracje McDrive (około 70% sprzedaży). Bardzo duży dochód pochodzi z czynszu od franczyzobiorców.
Komentarze