Palarnie za drogie dla restauratorów

Wchodzący w życie w listopadzie zakaz palenia w lokalach gastronomicznych mniejszych niż 100 mkw., może przynieść spadek obrotów. Właściciele jednak niechętnie inwestują w utworzenie palarni.

Palarnie za drogie dla restauratorów
Źródło zdjęć: © WP.PL

13.09.2010 | aktual.: 27.09.2010 12:20

Jak przypomina "Dziennik Gazeta Prawna", w listopadzie zacznie obowiązywać całkowity zakaz palenia restauracjach, pubach, kawiarniach o powierzchni poniżej niż 100 mkw., a w większych właściciele będą musieli stworzyć strefy dla palaczy. Obecnie całkowity zakaz palenia obowiązuje w 14 procent lokali gastronomicznych, w 21 procent można palić wszędzie, a w 65 procent są wydzielone miejsca dla palących.

Większość lokali jest zatem przygotowana do zmiany przepisów, pozostałe, ze względu na koszty, zdecydowały się na wprowadzenie całkowitego zakazu palenia. Część z nich jednak, gdy obroty znacznie spadną, deklaruje inwestycje w palarnie.

Według cytowanych przez gazetę badań TNS OBOP ze spadkiem dochodów liczy się 54 procent właścicieli lokali gastronomicznych, których jest w Polsce ponad 80 tysięcy.

MJ

paleniezakazżywność
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)