Polski gigant rybny rośnie w siłę. Przejął spółkę z Belgii
Polska firma Suempol, lider w branży ryb i owoców morza, sfinalizowała przejęcie belgijskiej firmy Van Biesen & Pieters, rozszerzając swoje portfolio o wysokiej jakości krewetki. To strategiczne posunięcie ma na celu umocnienie pozycji spółki na europejskim rynku.
Suempol uchodzi za najstarszego producent wędzonego łososia w Polsce i należy do największych na świecie producentów tego wyrobu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Myślał, że jedzie do Niemiec po zarobek. Na miejscu duże rozczarowanie
Polska firma przejmuje belgijskiego potentata
Portal wiadmoscihandlowe.pl podaje, że Suempol ogłosiła przejęcie 100 proc. udziałów w belgijskiej firmie Van Biesen & Pieters (założonej w latach 40. XX wieku). Dzięki tej transakcji Suempol wzbogacił swoją ofertę o wysokiej jakości krewetki.
Przejęcie belgijskiego potentata to nie tylko rozszerzenie asortymentu, lecz także symboliczny powrót do korzeni Suempol. Polska spółka rozpoczynała swoją działalność właśnie od przetwórstwa krewetek.
Kontynuacja ekspansji na rynki europejskie ma umacniać pozycję firmy w branży. Firma planuje dalsze inwestycje i rozwój, aby sprostać rosnącym wymaganiom rynku.
Producent wędzonego łososia z długą historią
Suempol to polska, rodzinna firma z Bielska Podlaskiego, założona w 1989 r. przez małżeństwo Urszulę i Edwarda Siecińskich. Zajmuje się przede wszystkim przetwórstwem łososia atlantyckiego i pacyficznego (m.in. wędzeniem, porcjowaniem). W ofercie posiada także inne ryby np. pstrągi.
Zdolność przerobu polskiej firmy sięga 25 tys. ton surowca rocznie. Firma eksportuje swoje produkty do 20 państw. Dzięki zapleczu w Norwegii i własnej flocie chłodniczej firma kontroluje łańcuch dostaw "od surowca po półkę sklepową", co pozwala jej utrzymywać stałą jakość produktów