Producenci znowu straszą drogim cukrem
Czy cukier znów zdrożeje? Jego największy producent w Polsce zachęca firmy do podpisywania kontraktów terminowych. Za parę miesięcy cukier znowu może kosztować 4-5 zł - pisze "Puls Biznesu"
.
Krajowa Spółka Cukrowa, do której należy ok. 40 proc. polskiego rynku cukru, twierdzi, że cena tego białego złota powinna oscylować w granicach 700 euro za tonę. Zdaniem branży spożywczej na rynku zmonopolizowanym przez czterech wielkich producentów cukru cena za tonę w kontraktach sięgała ostatnio 800 euro. Jak przypomina "PB", jeszcze rok temu było to jednak 500 euro.
Zdaniem wypowiadającego się dla gazety prezesa KSC Marcina Kulickiego to efekt unijnych limitów na produkcję cukru, które w połączeniu z prognozowanymi mniejszymi zbiorami wywindowały jego cenę. Według jego opinii za tonę surowca trzeba będzie w najbliższych latach płacić 700-800 euro, czyli ok. 3 zł za kg. To cena obowiązująca jednak nie konsumentów, ale kupujących cukier w hurcie do produkcji spożywczej.
Tymczasem polskie firmy żalą się, że ich produkty przez drogi cukier nie są konkurencyjne. I choć Komisja Europejska zgodziła się na dodatkowe 300 tys. ton dodatkowego kontyngentu, to branża spożywcza apelowała o sprzedaż na dwukrotnie wyższym poziomie.
Wirtualna Polska / Puls Biznesu